Novosti

Kratko & jasno

Daniel Šuljić: Zvijezde Animafesta možete sresti u kinu

Iako nemamo crvene tepihe, volimo održavati visok nivo, ali to ne znači da su naši gosti zvijezde s kojima se ne može razgovarati. Svi se oni mogu sresti na sjedalu do vašeg ili poslije filma u baru, kaže umjetnički ravnatelj Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb

Large mini kultura daniel suljic

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Što pripremate za ovogodišnje, jubilarno izdanje Animafesta?

Pripremili smo tri stvari: monografiju u povodu 50 godina festivala, izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti – "Sva lica festivala", a u suradnji s HRT-om i dokumentarac "Animirani grad" Tihe K. Gudac, koji će biti prikazan 5. lipnja uz direktan prijenos otvaranja iz MSU-a. Tematski program posvećen godišnjici imat će dvije cjeline: jedna je posvećena Zagrebačkoj školi animiranog filma, jer je festival nastao 1972. odlukom Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIFA), kao nagrada za velike uspjehe koje su imali autori te škole. Animafest je do danas u svjetskom vrhu kao jedan od četiri najprestižnija festivala, zato je dobro dati priliku novim generacijama da vide njihove filmove u kinu. Druga grupa su filmovi koji su u povijesti festivala dobivali nagrade publike pa time nagrađujemo publiku što je sve ove godine s nama. Zanimljivo je da su četiri puta stručni žiri i publika nagradili isti film, što znači da se zagrebačka publika razumije u animaciju.

Koliko je filmova u natjecateljskom programu i koje biste istaknuli?

U kategoriji kratkog filma natječe se 47 filmova iz 27 zemalja, u dugometražnom će biti sedam filmova, u kategoriji hrvatskog filma 18, studentskog 42, a u kategoriji VR-a osam filmova. Tri filma hrvatskih autora "Psychographic" Branka Farca, "Pozdrav Suncu" Darka Masneca i "Deset dana Lovida" Laure Martinović bit će u glavnom programu. Film "Steakhouse" slovenske autorice Špele Čadež po meni je jedan od favorita jer je ona s prethodnim filmom osvojila Grand Prix, a njezin novi naslov ubire nagrade po svim festivalima, pa ne bi bilo čudo da i kod nas nešto osvoji.

Gdje će se održavati programi?

Sve dok nema kina Europe, Kino SC-a uz Teatar &TD, kino i ljetnu pozornicu Tuškanac i druge lokacije, ostaje glavna festivalska lokacija. Zagreb nema kulturni centar s dvije-tri dvorane i popratnim prostorijama kakav bi trebala imati evropska metropola. SC bi to mogao biti: ima i kino dvoranu, teatar &TD i izložbene prostore. Kada bi se Zagrebačko sveučilište i Grad primili uređivanja, to bi bio pravi svjetski festivalski centar. Sve izložbe održavaju se u MSU-u s kojim već dugo imamo dobru suradnju. Osim izložbe o 50 godina festivala već četvrtu godinu prikazujemo kako su nastali filmovi u velikom studenskom programu. Tu je i izložba Nedeljka Dragića koji ove godine dobiva nagradu za životno djelo koju dodjeljuje Vijeće festivala. Zasluženo, jer je jedan od tri najznačajnija autora Zagrebačke škole koji je nominiran i za Oscara.

Očekujete li puno posjetitelja?

Po raznim manifestacijama se vidi da je epidemija Covida ostavila traga na volju i spremnost ljudi da idu uživo gledati filmove. Stranih će gostiju iz svijeta filma biti preko 350 i to nas sve veseli. Iako nemamo crvene tepihe, volimo održavati visok nivo, ali to ne znači da su naši gosti zvijezde s kojima se ne može razgovarati. Svi se oni mogu sresti na sjedalu do vašeg ili poslije filma u baru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više