>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Anja Kožul

Danijel Martinović: Sud je prepoznao diskriminaciju

Još dva istospolna para, koja su također dobila negativan odgovor, čekaju na odluku o udomiteljstvu, kaže Danijel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji

Što za LGBT zajednicu znači presuda Upravnog suda prema kojoj istospolni parovi imaju pravo na udomiteljstvo?

Niz godina govorimo da se prema istospolnim parovima, odnosno životnim partnerima u Hrvatskoj treba ponašati jednako kao prema bračnim drugovima. Te osobe moraju imati jednak pristup svim mogućnostima kao i drugi parovi. Pogotovo kada je riječ o udomiteljstvu ili posvojenju: imamo paradoksalnu situaciju da dijete može udomiti i posvojiti pojedinačna osoba, a tada nitko ne pita zainteresirane jesu li gejevi ili lezbijke. U ovoj proceduri radi se psihološka evaluacija, gledaju se mjesečna primanja, postoji li soba za dijete i nitko ne pita imate li partnera ili partnericu. To je samo dodatni dokaz da treba postupati pravno jednako i to je ono što je bilo predmet rasprava. Pravno gledano, ne smije biti diskriminacije.

Kako se primjenjuje Zakon o životnom partnerstvu?

Primjera radi, kada životni partneri trebaju platiti poreze, tretiraju se jednako kao bračni drugovi. Kada država želi uzeti novac, spora nema. A kada se radi o nekom osjetljivijem pitanju poput udomiteljstva i posvajanja, a koje neke političke struje smatraju problematičnim, onda se zakon selektivno interpretira. U slučaju zagrebačkog para Ive i Mladena, Ministarstvo za demografiju pozvalo se na Zakon o udomiteljstvu u kojem ovo pitanje nije zastupljeno, ali u Zakonu o životnom partnerstvu jasno stoji da se životne partnere mora jednako tretirati kao bračne drugove.

Imate li podatak koliko se istospolnih parova nalazi u ovoj situaciji?

Kada su Ivo i Mladen bili odbijeni, bila su još dva para koja su također dobila negativan odgovor. Jedni su čak bili pred upoznavanjem djeteta, zadovoljili su svu proceduru i njih je Centar za socijalnu skrb spojio s djetetom. U jednom su trenutku sva tri para bila zaustavljena, ali Ivo i Mladen jedini su se odlučili na tužbu. Neobično je da su sva tri para bila zaustavljena u isto vrijeme.

Hoće li ovakve presude ući u praksu?

Uskoro bi se Ustavni sud trebao očitovati o Zakonu o udomiteljstvu koji je donesen prošle godine. Kada su Ivo i Mladen podizali tužbu, mi smo se pozivali na europsku praksu koja je konzistentna u tome, a Hrvatska kao članica EU-a to mora poštovati.

1/1