>

novosti logo

Intervjui Intervjui
Piše Mirna Jasić

Denis Geto Totalni zidiotizam

Predsjednik TEHNOS-a, strukovnog sindikata radnika HEP-a: Akcija Živog zida je totalni idiotizam, jer zakoni se moraju poštivati. Da li to znači da onda sutra možemo otići u bilo koju trgovinu i ne platiti proizvode koje uzmemo? Električna energija je roba koja se mora platiti, jer nije bogomdana

Kako komentirate akciju Živog zida u kojoj neplatišama ilegalno priključuju struju, a koju su proveli nakon apela HEP-u da prestanu isključivati struju?

Takva akcija je totalni idiotizam, jer zakoni se moraju poštivati. Da li to znači da onda sutra možemo otići u bilo koju trgovinu i ne platiti proizvode koje uzmemo? Električna energija je roba koja se mora platiti, jer nije bogomdana. A sam HEP kao državno poduzeće dosta pomaže građanima, kao što je bio slučaj kod lanjskih poplava i kod otpisa potraživanja najsiromašnijim građanima, što neke privatne kompanije ne rade.

Koliko je to ilegalno djelo, a koliko je i opasno s obzirom na amatersko postavljanje instalacija?

Riječ je o kaznenom djelu, kako su ovakav čin nazvali i HEP-ovi direktori. To njihovo mišljenje podržavam. Naravno i da je opasno po život da struju uključuju osobe koje nisu za to stručne, jer je tijekom takve radnje opasnost od strujnog udara velika.

Živi zid smatra da možda krši zakon, ali da ih vode empatija, ljubav, solidarnost i humanost.

Mogu pričati što žele, ali to je obični populizam. Živi zid je politička organizacija i bilo bi bolje da se bave legalnim političkim poslovima te da ne uvlače građane u ilegalne radnje, čime dovode ljude u opasnost.

Što će se poduzeti protiv onih koji su to učinili? Što bi se desilo da svatko od građana prestane plaćati struju?

Procedura je vrlo dobro poznata. Neplatišama se nakon nekog vremena isključuje struja, a onima koji je kradu također se prvo isključi, a potom se protiv njih podnose prijave. Nema drugih rješenja, tako postupaju i druga poduzeća: ako se ne plate računi, građanima stiže ovrha.

Postoje udruge u svijetu čiji volonteri uključuju ilegalno struju. Može li se tako nešto i kod nas raširiti?

Mislim da su to sve gerilske akcije koje nemaju nikakve veze s empatijom i solidarnošću s ljudima, niti će ikome od građana to u konačnici popraviti status. Kod nas na snazi nije bezvlašće, pa smatram da će se ovakve akcije vrlo brzo slomiti, jer riječ je o opasnim poslovima koji Živom zidu ništa ne znače. Oni su redikuli koji samo pokušavaju postići svoje interese, koji nemaju veze s brigom i pomoći građanima.

1/1