Novosti

Rabljena sedmica

Derbi začelja

Svađa Milanovića i Plenkovića ovoga se tjedna kretala u širokom luku, od rasprave o mjestu održavanja proslave Oluje do Milanovićevih prigovora da Plenković nije služio vojsku zbog lažirane dijagnoze

Large rabljena

Nova tura svađe – Andrej Plenković i Zoran Milanović (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Proslava

Nastavlja se derbi začelja, Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a s jedne strane, a u drugom kutu Zoran Milanović, predsjednik države. Nova tura svađe kojom se obojica napajaju započela je oko sasvim besmislenog povoda – gdje će se ove godine slaviti Oluja. Dosad je to bio Knin, koliko pamtimo, ni Milanović nije imao ozbiljnih primjedbi dok je vodio Vladu, ali sada predlaže druge lokacije. Riječ po riječ, Milanović se sjetio da je Plenković izbjegao služenje vojske i to, prema njegovim riječima, na temelju lažne dijagnoze. Onda je pričao o Plenkovićevu padu na kninskoj tvrđavi, uzvratio je HDZ podsjećanjem na Milanovićev pad s nekog vojnog vozila, uključio se i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, konfrontirajući se, očekivano, s Milanovićem, Milanović je uzvratio primjedbom da je Medved premijerov trbuhozborac.

Sada malo citata. "U ovom slučaju Vlada je ta koja je organizator državne proslave hrvatske pobjede u Kninu. Ovo što sam predložio, je li to bilo da se nekog ponizi? Nije. Idemo napraviti nešto dobro? Nećemo. Medved možda zna, Plenkoviću nemaš pojma. Došao je prvi put 2016. u Knin i skljokao se na plus 35", govorio je Milanović. "Ja se nisam borio s puškom u ruci, a Plenković je bio bjegunac. Sad liječi komplekse", primijetio je još predsjednik države. O Plenkovićevu izbjegavanju JNA je kazao: "To su mu sredili preko veze. Nađite mi nekoga tko je s takvom dijagnozom izbjegao biti čato u JNA. Sa mnom su u vojsku išli ljudi koji su jedva hodali, imali dioptrije poput Gavrilovićeve paštete. Nisu pucali, čistili su, kuhali. Mogao je kao drugi kuhati viršle... On nije bolestan, on je zdrav čovjek", nije se zaustavljao Milanović. Uzvratili su mu Mario Kapulica i Ivan Anušić. Da ne zatrpavamo rubriku Kapulicom, navest ćemo nekoliko Anušićevih rečenica: "Mislim da je tema potpuno deplasirana i deplasirano je s tom temom komunicirati preko medija dva mjeseca prije proslave. To je tema gdje predsjednik i premijer moraju sjesti bez kamera i dogovoriti se. Ako postoji politička volja, može se proslava održati i u drugom gradu, ali proslava Dana pobjede održava se u Kninu, kao i što se Dan sjećanja održava u Vukovaru. Ne treba mijenjati i nema potrebe", smatra Anušić. Navodno svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje, ali to zvuči previše uvredljivo prema južnim Slavenima, pa i Hrvatima.

 

Primopredaja

Primopredaja vlasti zahuktava se po gradovima i općinama. Bandićevci su otišli iz vrha Zagreba, novi gradonačelnik Tomislav Tomašević i suradnici govore o lošoj financijskoj situaciji. Ivica Puljak je u Splitu od HDZ-ova Andre Krstulovića Opare, navodno, preuzeo bitno bolje stanje, barem u blagajni. Goran Pauk, dugogodišnji šibensko-kninski župan, prvi je HDZ-ovac koji je tu administrativnu jedinicu predao nehadezeovcu – Marku Jeliću iz Knina. Ipak, naš favorit živi i radi u Županji. Zove se Davor Miličević, HDZ-ovac je, bio je i saborski zastupnik te predsjednik stranačkog Suda časti. Teško se odvojio od položaja. Novi gradonačelnik, bivši HDZ-ovac Damir Juzbašić, pokušavao je pet dana preuzeti vlast, ali Miličević jednostavno nije dolazio na posao. Nakon brojnih medijskih upita, Miličević se pojavio i rastao od omiljene funkcije.

 

Kandidati

Saborski Odbor za pravosuđe nije podržao nijednog od četvero kandidata za predsjednika Vrhovnoga suda. Kandidati su Zlata Đurđević, Lana Petö Kujundžić, Snježana Rizvan i Šime Savić. Peti, Boris Vuković, odustao je. Đurđević je najpoznatija, predložio je i za nju, žustro i glasno, lobirao Zoran Milanović. Pred Odborom je objasnila da želi stvoriti učinkovito, transparentno, odgovorno i stručno pravosuđe, odbijala je optužbe da je sudjelovala u nezakonitom postupku kandidiranja, spominjala digitalizaciju i imperativ pridržavanja Ustava i zakona. Petö Kujundžić govorila je o Vrhovnom sudu kako skupu mudraca koji će davati pravna mišljenja o pojedinim pravnim pitanjima, Rizvan je pozivala da se unese ljudskost u pravosuđe, a Savić zborio o potrebi jačanja kontrole sudaca uz udaljavanje onih koji štete pravosuđu. Milanović je već ranije rekao da će predložiti Đurđević, a HDZ-ovci su uzvratili da je neće podržati u parlamentu. Sadašnjem predsjedniku Vrhovnoga suda Đuri Sessi mandat ističe u srpnju. Ne bude li novi predsjednik dotad izabran, dužnost će preuzeti aktualni zamjenik predsjednika Marin Mrčela.

 

Zaborav

Dogodi se, čovjeku, da ponešto zaboravi, nitko nije Borgesov Funes, naročito kada treba ispuniti imovinsku karticu. Recimo, general Marijan Mareković, prvi Milanovićev suradnik za vojna pitanja, djeluje kao pribran, zdrav čovjek, što, prema dostupnim informacijama, zbilja jest. Ipak, kako javlja dnevna štampa bliska Milanovićevu protivniku Plenkoviću, generalu Marekoviću dogodilo se nešto što i mnogim Hrvatima – postao je zaboravan kada je počeo ispunjavati imovinsku karticu. Tako je zaboravio upisati točnu veličinu stana i garaže u Zagrebu, umanjio ih je za 40 kvadrata. Dobro, nije zaboravio samo to, nego je i umanjio veličinu nekretnine u Mrkoplju za 600 kvadrata. Nije ni samo to, dogodi se, netočno je upisao površinu nekretnine u Jastrebarskom, uvećao je za devet kvadrata. OK, nije upisao ni 800 kvadrata šume u Sesvetskom Kraljevcu, ni mjesečnu obavezu za otplatu stana u Zagrebu, ni skuter Hondu, ni svoje povećanje plaće od 40 tisuća kuna godišnje, upisao je veću supruginu plaću, ali i manji iznos njezine mirovine. Ovo, ponavljamo, prema informacijama iz dnevne štampe, a ona se poziva na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje je, navodno, otkrilo "popriličan nesklad" između Marekovićeve imovine upisane u kartici i stvarnog stanja.

 

Prvenstvo

Počinje Evropsko nogometno prvenstvo. Igrat će se u 12 gradova u 12 država, prva je utakmica u petak u 21 između Turske i Italije, Hrvatska otvara u nedjelju na Wembleyju protiv Engleske. U pripremnim utakmicama igrači Zlatka Dalića nisu bili pretjerano uvjerljivi, zadnju protiv Belgije izgubili su 1:0, a što će se događati narednih tjedana na prvenstvu, pratit ćemo, htjeli ili ne. Evropska i svjetska prvenstva nemoguće je zaobići.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više