Novosti

Kronika

Дoбрoдoшлицa нoвoм eпискoпу

Бoгaт духoвни живoт Kнeжeвих Винoгрaдa: Влaдикa Хeрувим сaслушao je жeљe пaрoхиjaнa зa нaстaвкoм рaдoвa нa црквeнoм oбjeкту и стaрoj шкoли

3re8ipnmnvhaq8rnvt6kpeyhipx

Episkop Heruvim sa vernicima u Kneževim Vinogradima

Episkop Osječko-poljski i baranjski Heruvim nedavno je po prvi put služio Svetu liturgiju u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Kneževim Vinogradima. Posle liturgije, na trpezi u renoviranom Parohijskom domu, potpredsednik Glavne skupštine SDSS-a Mile Horvat upoznao je vladiku s radom srpske samouprave u poslednjih desetak godina te ukratko opisao aktivnosti u koje je bio uključen Crkveni odbor, a neke od tih aktivnosti su obnova crkve izvana i iznutra, podizanje novog zvonika, izgradnja mrtvačnice i ograde oko groblja, uređenje svetišta u baranjskoj planini te uređenje parohijskog doma. Vladika Heruvim izrazio je želju parohijana za nastavkom radova na crkvenom objektu, njegovoj infrastrukturi, kao i na staroj srpskoj školi koja je parohiji nedavno vraćena u vlasništvo. Predloženo je, između ostalog, da se dosadašnji rad Crkvenog odbora i istaknutih pojedinaca parohije obeleži na primeren način, a njihova imena trajno zapišu za buduća pokoljenja. Vladika Heruvim pažljivo je saslušao parohijane te zakazao radni sastanak na kojem će se razmotriti predlozi te dogovoriti daljni plan aktivnosti.

Nedugo nakon toga i ove godine na Baranjskoj planini, kod krsta iznad Kneževih Vinograda, održano je večernje bogosluženje uoči velikog praznika Preobraženja gospodnjeg. Svetu liturgiju predvodio je protojerej-stavrofor Mihajlo Marijanac, paroh u penziji. Krst je podignut u drugoj polovici prošlog veka, na proplanku koji su crkvenoj opštini darovali Milan i Kristina Mecanov. Na liturgiji je prisustvovala njihova kćerka Radmila Mecanov-Pofuk. Krst je u potpunosti obnovljen, a prostor oko njega uređen zajedničkim radom Crkvenog odbora, Veća srpske nacionalne manjine i Samostalne demokratske srpske stranke.

Večernjem bogosluženju, uoči Preobraženja, prisustvovali su mnogobrojni vernici iz cele Baranje, a među prisutnima je bio i Miodrag Macanović, sin nekadašnjeg paroha iz Kneževih Vinograda. Druženje je završilo u okolnim vikendicama.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više