Novosti

Kultura

Dokumentarac o El Shattu među 10 najgledanijih u kinima

Dokumentarni film "El Shatt – nacrt za utopiju" redatelja Ivana Ramljaka u samo desetak dana pogledalo je u kinima više od 2000 gledatelja, čime je postao deveti najgledaniji u hrvatskim kinima

Large elshatt nacrt za utopiju4

Iz filma "El Shatt - nacrt za utopiju" (foto Ljubomir Garbin)

Nakon svjetske premijere na Festivalu mediteranskog filma Split, gdje je osvojio posebno priznanje i Nagradu publike, dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" redatelja Ivana Ramljaka u samo desetak dana ostvario je izvanrednu gledanost: na projekcijama u Zagrebu, Splitu i Rijeci film je pogledalo više od 2000 gledateljica i gledatelja.

Takav odaziv publike doveo je do novih projekcija filma u utorak, 4. srpnja u 19 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu te u 21.30 sati u Ljetnom Art-kinu Croatia, potom u srijedu, 5. srpnja u kinu Tuškanac te u petak, 7. srpnja u Dokukinu KIC.

"El Shatt – nacrt za utopiju" govori o izuzetno važnom dijelu jugoslavenske prošlosti koji je obilježio živote velikog broja stanovnika Dalmacije - evakuaciju i život 28 tisuća Dalmatinaca u Egipat tijekom II. svjetskog rata u logore koji su predstavljali svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će funkcionirati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat.

"Ovaj film posveta je mom djedu Karlu Pansiniju, koji je bio jedan od samo trojice dalmatinskih liječnika koji su s izbjeglicama došli u Egipat, kao i svim ljudima koji su sudjelovali u egzodusu. Također, to je pokušaj borbe protiv procesa zataškavanja nedavne prošlosti koji se događa ne samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi. Nakon raspada Jugoslavije, epizoda El Shatt se, poput gotovo svih pozitivnih događaja iz doba socijalizma, rijetko spominje u hrvatskim medijima, a školskim programima se ne spominje uopće. Također, nije previše poznata činjenica da su neki ljudi iz europskih zemalja poput Poljske, Mađarske i Grčke svoje utočište tijekom Drugog svjetskog rata pronašli u Africi", izjavio je autor Ivan Ramljak povodom početka kino distribucije filma.

Na svojoj Facebook stranici Ramljak je objavio popis deset najgledanijih filmova u kinima u Hrvatskoj gdje se, među američkim blockbusterima poput "Flasha", "Spidermana" i "Transformersa", na devetom mjestu našao i njegov „El Shatt“. Film uskoro kreće na ljetnu turneju po Dalmaciji u sklopu Kina Mediteran.

Više o filmu možete pročitati u tekstu Branimire Lazarin.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više