Novosti

Politika

Drugo poluvrijeme

Najveća borba za načelnike općina u drugom izbornom krugu bit će u Donjem Lapcu i Gračacu

Large kronika 3 nenad

Izbori u Lici – arhivska fotografija (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Iako je u prvom krugu lokalnih izbora održanom 16. maja, SDSS kao jedina srpska parlamentarna stranka u Hrvatskoj ostvarila dobre rezultate, osvojivši najviše izvršnih funkcija i vijećničkih mjesta, izborna utakmica još nije završena jer se u Donjem Lapcu i Gračacu 30. maja održava drugi izborni krug. SDSS je osvojio osam mjesta zamjenika župana, dok su u dvije županije pobjednici kandidati SDP-a zajedno s SDSS-om. Osvojena su mjesta 13 načelnika općina i 16 zamjenika (grado)načelnika, osim u općinama Trpinja, Ogulin i Glina.

U drugi izborni krug tako ulazi dosadašnji načelnik Donjeg Lapca Ilija Obradović koji je u prvom krugu osvojio više glasova od SDP-ovog kandidata Dace Vlatkovića (287:193). U Gračacu na mjesto načelnika pretendira Rajko Obradović, koji je postigao 20 glasova manje od aktualnog načelnika Roberta Juke iz HDZ-a (625: 645). Obje, susjedne ličke općine, imaju šarolik etnički i politički sastav, pa ne čude istovjetne postave njihovih općinskih vijeća čiji će se vijećnici morati mnogo dogovarati oko postizanja većine. Imaju one još neke zajedničke osobine kao što su siromaštvo i nerazvijenost, prometnu izoliranost i otežanu komunikaciju prema BiH zbog protuepidemioloških mjera.

Osim trgovina i djelatnosti vezanih uz šumarstvo i poljoprivredu, u Donjem Lapcu rade OPG-ovi koji se mahom javljaju na sve natječaje i za sve poticaje i mjere, pa ih je do sada više od 40 povuklo sredstva.

- Nastavit će se s obnovom komunalne infrastrukture, a radi se na strategiji turističkog razvoja, pogotovo zbog rijeke Une i Štrbačkog buka kao jednog od najljepših slapova. Ipak, država nikako da to područje proglasi nacionalnim parkom, kao što je to uradila BiH - kaže Ilija Obradović. Ljepote Une ističe i njegov kolega kandidat Rajko Obradović koji se također zalaže za zaštitu ove rijeke jer je na području Gračaca njen izvor, ali i izvor Zrmanje i Cerovačke pećine.

- Nalazimo se u blizini nacionalnih parkova Krka, Plitvice i Paklenica, do mora imamo pola sata vožnje, ali nam osim teškoća oko odlaska u BiH probleme pravi nepostojanje autobusne linije koja bi povezivala Srb, Gračac i Zadar - kaže Rajko Obradović. Dobro bi im, kaže došla izgradnja klaonice u kojoj bi stočari mogli rješavati i papirologiju oko stoke, a na umu im je i mala termoelektrana na bio-otpad od prerade drveta. Ipak, najbitniji bi im bio povratak mladih jer se u tom dijelu Like može uspješno baviti stočarstvom, što i on pokazuje svojim primjerom. Ali za to bi bilo nužno napraviti jasan plan preraspodjele državnog zemljišta kako bi prednost imali domicilno stanovništvo i mlade porodice. Predlaže također stipendiranje studenata i nagrađivanje učenika.

Dok se u dvjema ličkim općinama čeka rasplet na biralištima, u Topuskom se čeka presuda Ustavnog suda kojem se zbog "niza nepravilnosti i povreda izborne procedure, a time i neobjektivnog izbornog rezultata", žalio SDSS-ov kandidat za zamjenika načelnika općine Dalibor Trkulja, nakon što mu je prigovor odbilo Županijsko izborno povjerenstvo Sisačko-moslavačke županije.

Kad se na biračkim mjestima i u Ustavnom sudu razriješi i drugi izborni krug, za srpsku zajednicu ostaje završna faza ovih izbora, biranje dopunskih vijećnika. Naime, ako nacionalni sastav općinskog ili gradskog vijeća, odnosno županijske skupštine ne odgovara nacionalnom sastavu i u njemu ne bude odgovarajući broj pripadnika nacionalne manjine, za njihovo popunjavanje bit će organizirani dopunski izbori, ali tek tri mjeseca nakon konstituiranja vijeća ili županijskih skupština. Tako će se po dva vijećnika srpske nacionalnosti birati u Sisačko-moslavačkoj, Primorsko-goranskoj i Kninsko-šibenskoj županiji, a po jedan u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj, Istarskoj i Zadarskoj županiji, kao i Gradu Zagrebu. Dopunski izbori za gradska vijeća bit će održani u Benkovcu, Sisku i Petrinji, što bi po mišljenju mnogih, trebalo rezultirati autentičnijim izabranim predstavnicima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više