Novosti

Kronika

Duško Rodić: Turizam - šansa za mlade

Aktivist s Plitvičkih jezera: Iznajmljivanjem soba i apartmana na Plitvicama u nekoliko se mjeseci može zaraditi više od prosječne plaće za dvije godine

M5682qf84hv7zazdsc3rp8yo6a4

Duško Rodić

Kakve su vam poslovne preokupacije i interesi?

Magistar sam ekonomije, ali sam službeno nezaposlen, pa se s porodicom bavim iznajmljivanjem apartmana na Plitvičkim jezerima: ti se apartmani ne vode na mene, ali sam uključen u sve povezano s njihovim poslovanjem.

Koliko je isplativo baviti se turizmom u povratničkim krajevima?

To je ovdje možda i najisplativija gospodarska djelatnost. Čovjek u turizmu može najviše zaraditi, pogotovo mladi, samo treba za to imati osnovnih preduvjeta. Kad započnete s nekom turističkom djelatnošću, u roku nekoliko mjeseci možete zaraditi koliko se na nekom drugom, prosječno plaćenom radnom mjestu ne zaradi ni za dvije godine. Kad govorim o preduvjetima, mislim na početno investiranje, a ono ovisi o tome s čime krećete, odnosno o tome imate li već opremljenu nekretninu ili je podižete od početka. Ako gradite od početka i želite imati pet-šest soba za iznajmljivanje, potrebno vam je između 200 i 250 tisuća eura ulaganja, a toliki je iznos teško prikupiti nemate li neku ušteđevinu ili pomoć sa strane. Imate li pak vlastitu nekretninu čiji jedan kat želite preurediti u sobe ili apartmane za iznajmljivanje, s vremenom na temelju prihoda koji vam ulaze u bonitet možete podići i novi turistički kredit. Nekoliko banaka tako nudi kredite i do 200 tisuća eura, a s time možete kupiti i novu nekretninu.

Pored svega, popunjenost smještajnih kapaciteta na Plitvičkim je jezerima među najboljima u Hrvatskoj - ovdje puna sezona traje od Uskrsa do oktobra. Naravno, goste imamo cijele godine, no to nam je razdoblje kad ostvarujemo najbolju zaradu. Ovim se poslom bavim četiri godine: početna nam investicija nije bila prevelika jer smo već imali nekretninu, pa je trebalo samo uložiti u namještaj i opremu. Tu smo dakle dobro prošli, pa sada možemo razmišljati o proširenju kapaciteta.

Koliko vam pri svemu pomažu općinske vlasti?

Općina mi ne pomaže, ali i ne odmaže. Uglavnom sve radite samostalno - imate nekoliko poreza koje plaćate u određenom roku i to je s te strane uglavnom to. No moram kazati da su prilikom pokretanja posla i otvaranja uslužne djelatnosti u domaćinstvu, ovdje svi ljubazni i nastoje vam izaći u susret, pa se taj dio posla odrađuje za približno mjesec i pol.

Polazili ste i SNV-ovu političku akademiju: kako je došlo do toga?

Bio sam u kontaktu sa SNV-om, a kad su ondje vidjeli moj životopis, pozvali su me da se uključim u rad Akademije. Pristao sam na to i nije mi žao, jer sam u nekoliko dosad održanih modula stekao puno korisnih informacija te upoznao neke ljude s kojima bih i u budućnosti mogao surađivati. Raduje me što polaznici Akademije mahom ostaju u konaktu i uključuju se u nove zajedničke aktivnosti.

Koliko ste uopće uključeni u rad organizacija srpske nacionalne manjne?

Do sada zapravo i nisam bio politički aktivan. Kao student sam bio aktivan, kao predsjednik jedne udruge u sklopu studentskog zbora i u fakultetskom vijeću. Bavio sam se kroz to aktivizmom koji je pokrivao cijelu studentsku generaciju, ne samo pripadnike srpske nacionalne manjine: nažalost, danas u Hrvatskoj svi dijelimo iste probleme, a pogotovo mladi. Za njih su ti problemi uglavnom vezani uz pitanje zapošljavanja nakon završetka fakulteta.

Sada, nakon povratka u rodno mjesto, neće mi biti problem više se uključiti u rad svoje nacionalne zajednice i njezinih organizacija. Smatram da se u njih treba uključivati što više kvalitetnih ljudi, onih koji mogu i znaju pridonijeti napretku neovisno o tome jesu li hrvatske, srpske ili neke druge nacionalnosti. Važno je samo da imaju znanja, iskustva i volje da pomognu zajednici.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više