Novosti

Politika

Dumbovića prijavili još 2015.

Svjetlana Lazić, bivša zamjenica Darinka Dumbovića koji je danas uhapšen, kaže da je SDP još 2015. protiv njega podigao kaznenu prijavu zbog nesrazmjera u imovinskoj kartici: "Dumbovićeva imovina je u dvije godine bila povećana u vrijednosti od dva milijuna kuna"

Large dumbovic nikola cutuk

Sumnja se da je pogodovao firmama vlastitog sina – Darinko Dumbović (foto Nikola Čutuk/PIXSELL)

Bivši gradonačelnik Petrinje u dva mandata Darinko Dumbović iz stranke Reformisti i njegov sin Darko uhićeni su danas u akciji policije i USKOK-a. Sumnja se da je Dumbović kao gradonačelnik Petrinje pogodovao firmama vlastitog sina. Prema neslužbenim informacijama, radi se o pogodovanju za radove na sportskom i dječjem igralištu, a istraga se provodi nad pet osoba s petrinjskog područja. Iz USKOK-a su priopćili da se istražuje više osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti. "USKOK će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost", objavio je USKOK na svojim službenim stranicama.

Prema zadnjim neslužbenim informacijama, pod istragom su i tri direktora firmi s područja Petrinje za koje postoji sumnja da su bili paravan za poslove koje je obavljala firma Darka Dumbovića Titan Commerce. I dok obrana Darinka Dumbovića tvrdi da su svi poslovi koji su procijenjeni kao sporni zapravo dodjeljivani putem javnog natječaja, mediji podsjećaju na povijest malverzacija koje se vežu uz bivšeg gradonačelnika. On je u središte šire javnosti dospio nakon potresa na Baniji u decembru 2020. U procesu obnove i osiguravanja pomoći za građane Petrinje nije se najbolje snalazio, kao ni većina nositelja vlasti na lokalnoj i državnoj razini. Bivšeg petrinjskog gradonačelnika tereti se za djela od 2019. godine do kraja mandata 2021. Još prošle godine USKOK je istraživao sumnjivih 150.000 kuna pomoći koje je Dumbović navodno dao bliskim suradnicima za pomoć nakon potresa, a istaknuti član Reformista i ranije je imao problema sa zakonom.

Kako za Novosti govori SDP-ova Svjetlana Lazić, inače Dumbovićeva zamjenica u Gradu Petrinji od 2013. do 2017., SDP je još 2015. podigao kaznenu prijavu protiv njega zbog nesrazmjera u imovinskoj kartici.

- Dumbovićeva imovina je u dvije godine bila povećana u vrijednosti od dva milijuna kuna. Uzimajući u obzir da je on bio volonter prvu godinu mandata, jednostavnom matematikom dolazimo do toga da nije mogao toliko povećati zarađeni iznos. Prijavili smo ga i za potpisivanje ugovora za usluge koje nisu bile planirane u proračunu grada. Dobili smo odgovor da su izvidi u toku, no nakon nekog vremena smo saznali da je prijava odbačena - govori Lazić i dodaje da je Dumbović u to vrijeme podržavao vladu HDZ-a i da očito nije bilo u nacionalnom interesu da se te prijave procesuiraju.

Lazić kaže da je USKOK u prostorije Grada Petrinje došao još prošlog ljeta, nakon primopredaje vlasti novoj gradonačelnici Magdaleni Komes iz HDZ-a. Također, podsjeća da je uhićeni Darko Dumbović otvorio firmu Titan Commerce 2015. i da je u prvoj godinu imao milijun kuna prihoda, a već u drugoj osam milijuna.

- Tko poveća prihode u drugoj godini osam puta? - pita Lazić.

U srijedu, 15. juna, dan nakon uhićenja bivšeg gradonačelnika Dumbovića, na sjednici Gradskog vijeća Petrinje vijećnici će usvajati izvješća o radu i financijsko izvješće Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja za 2021. U službenom dokumentu objavljenom na stranicama Grada piše da je za Gradsku knjižnicu tokom 2021. godine prikupljeno 423.187.06 kuna donacija te da su donirana i četiri kontejnera. "Nažalost, veći dio donacija u novcu nenamjenski je potrošen od strane grada tako da se nisu realizirali pojedini obvezujući ugovori", doslovno se navodi u dokumentu. Nema dodatnog objašnjenja na što su utrošena sredstva iz javnih donacija. Zasad nema informacija da li je i to predmet USKOK-ove istrage.

Građani Petrinje nisu iznenađeni uhićenjem bivšeg gradonačelnika, znajući za njegov način rada. Drinka Maž iz inicijative Petrinjsko proljeće naglašava da netransparentnost daje dosta prostora za manipulacije i nezakonite radnje.

- Iskreno, neugodno mi je gdje živim. Da bi bila vijest, u Petrinji mora da se desi nešto bombastično, umjesto da svakog dana imamo ljude koji će nam pomagati da radimo pritisak na institucije radi obnove. Nemamo elementarne stvari za život. Naša djeca nisu sigurna na putu od osnovne škole do kuće. To je ono što nas muči. A hoće li Dumbović biti u zatvoru ili ne, ne znamo, treba odgovarati ako je samo jednu ciglu uzeo. Ovakve stvari samo odvlače pažnju od obnove. Imamo ljude koji su priznali nedjela pa su opet izabrani na javne funkcije - ističe Mažić.

Gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes izjavila je da je neprestano ukazivala na nepravilnosti u gradskoj upravi u vezi sukoba interesa u kojem se našao bivši gradonačelnik te da je Dumbović poslovao direktno, bez natječaja i poziva.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više