Novosti

Društvo

Gradonačelnik Petrinje osudio ustaško skrnavljenje spomenika u Banskom Grabovcu

Grafiti s ustaškim znakovljem su za svaku osudu. Osuđujem ih i kao čovjek, i kao građanin i kao političar, gradonačelnik i saborski zastupnik, a uvjeren sam da dijelim mišljenje velike većine građana Petrinje, kazao je Darinko Dumbović

Gradonačelnik Petrinje i saborski poslanik Darinko Dumbović najoštrije je osudio skrnavljenje spomenika žrtvama ustaškog masakra u selu Banski Grabovac kod Petrinje na kojem su crnom bojom ispisani uvredljivi grafiti.

Divljački čin nepoznatih počinilaca, čim se saznalo za njega, naišao je na nepodijeljenu osudu stanovnika ovog kraja, uključujući tu i predstavnike Srba, lokalne samouprave i antifašista.

- Grafiti su za svaku osudu. Osuđujem ih i kao čovjek, građanin i kao političar, gradonačelnik i saborski zastupnik, a uvjeren sam da dijelim mišljenje velike većine građana Petrinje - istaknuo je Dumbović.

- Petrinja je grad koji je puno propatio u Domovinskom ratu, proveli smo godine u progonstvu, vratili se u svoj grad i obnovili ga da i danas činimo sve što je u našoj moći da Petrinja bude grad svih svojih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. Ovdje živimo jedni pokraj drugih u miru, međusobnoj toleranciji i uvažavanju. Osuđujem svaki pokušaj da se od Petrinje napravi ‘grad slučaj‘ jer ovdje živimo u međusobnoj toleranciji i uvažavanju, u demokraciji koja znači imati pravo na svoj stav i svoje mišljenje, uvažavajući druge, ali i poštujući zakone države koju smo stvarali u Domovinskom ratu i koja je danas dio moderne Europe - naglasio je petrinjski gradonačelnik.

Ocijenio je da su takvi grafiti djelo pojedinaca koji imaju za cilj isprovocirati nemir i strah među građanima, te poljuljati međusobno povjerenje koje je tijekom godina u gradu obnovljeno.

U Banski Grabovac došla je i policija koje je izvršila uviđaj nakon kojeg su uvredljivi grafiti uklonjeni. ‘Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ‘oštećenje tuđe stvari‘ u mjestu Banski Grabovac na petrinjskom području, policija intenzivno traga za nepoznatim počiniteljem koji je u razdoblju od 13. do 15. travnja, u spomen parku, na spomeniku ispisao grafite neprimjerenog sadržaja, napisano je na web-sajtu Sisačko moslavačke policijske uprave.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više