Novosti

Preporuke: serije

Dvije strane americane

Vestern sagom o obitelji Dutton Taylor Sheridan je stvorio spektakularan i adiktivan univerzum

Yellowstone (SkyShowtime/Netflix)

Centralni lik ove Paramountove neo vestern drame smještene u suvremenu Montanu iscrpljeni je patrijarh John Dutton (Kevin Costner), vlasnik najvećeg ranča u SAD-u, koji očajnički pokušava zaštititi obiteljsku baštinu od potencijalnih napadača koji prijete sa svih strana. Drama se odvija na nekoliko razina; dok ranču Yellowstone prijete i prošlost i budućnost – jer šef rezervata Broken Rock političkim pritiskom želi povratiti zemlju starosjediocima, a graditelji mu na granicama posjeda planiraju urbanizaciju i turizam – opsesivni se Dutton hrva i s problemima unutar razjedinjene obitelji. Naravno, i obiteljski i imovinski sporovi izmiču kontroli, prikazujući beskrupuloznost na koju je čovjek spreman u zaštiti onoga što misli da mu pripada.

Kao utjelovljenje tropa o romantičnom kauboju koji priziva prašnjavu mitologiju Divljeg zapada i život u skladu s prirodom, Dutton je kičasti amblem zaštitnika tradicionalnih vrijednosti na kojima je Amerika sazdana, čime je tvorac serije Taylor Sheridan lukavo podišao publici s konzervativne strane političkog spektra, a seriji usput priskrbio i status red state "Successiona". No te tobožnje vrijednosti, često nazivane "pravima", ipak bivaju zorno prokazane okrutnim načinima na koje ih Dutton štiti. Svoju nezajažljivu pohlepu tako maskira u velike ideale, sposoban racionalizirati svaki zločin obiteljskim mitom o krvavo izborenom tlu.

Premda je u pitanju izrazito falocentrična kaubojska fantazija za bijele muškarce prepuna sirovog nasilja, ogromnu ulogu u njoj imaju ženski likovi, osobito Duttonova kći Beth (Kelly Reilly), koja se u muškom svijetu ponaša kao muškarac. Ta tragična antijunakinja, kojoj su pogonsko gorivo nakalemljene traume, divlja je, okrutna i lukava agentica kaosa koja ne preza ni od čega da zadrži status očeve miljenice. Iako takva karikirana karakterizacija može djelovati kao nevješto muško pisanje ženskih likova, opravdanje joj se može pronaći u tvrdom testosteronskom miljeu koji je ženama nesklon, čak i u žanrovskoj fikciji, pa zapravo predstavlja i svojevrsni odmak od tipične reprezentacije žene u vesternu.

 

1923. (SkyShowtime)

Na valu ogromnog uspjeha "Yellowstonea", Sheridan se domislio načinu da svoju kompleksnu supuničastu americanu prostre stoljeće unazad i upozna nas s Duttonovim precima, pa je za ovu predpriču angažirao zvjezdanu postavu – Harrisona Forda i Helen Mirren. Generacija dinastije s početka 20. stoljeća, kada stari Zapad i moderni svijet kolidiraju, suočava se s nizom novih izazova, uključujući ekspanziju na Zapad, Veliku depresiju i prohibiciju. U ovoj povijesnoj sagi o zemlji, moći i ambiciji, priča se račva u nekoliko rukavaca; dok se stari kauboj Jacob i njegova žena Cara bore s nemirima na imanju, izazvanima najezdom skakavaca, sušom te bijesnim rančerima koji ih pokušavaju svrgnuti s položaja moći u zajednici, njihov se nećak u Africi bori s demonima koje je baštinio u ratu, nesvjestan da bi ga njegovo izbivanje moglo koštati naslijeđa.

Uz dramu Duttonovih, razvija se i mučna, ali važna politička drama o institucionaliziranom državnom zlostavljanju i prisilnom pokrštavanju starosjedilačkih djevojaka u katoličkim internatima, kojom Sheridan nesputano kritizira kolonijalne mehanizme moći. Prelijevanjem priče iz Montane u Afriku i Evropu serija se i žanrovski mijenja, pretapajući se iz obiteljske vestern melodrame u pustolovni film.

 

1883. (SkyShowtime)

Četrdeset godina dublje u obiteljsku povijest, u posljednjim danima kolonizacije starog Zapada, četveročlana obitelj Dutton bježi od siromaštva u Teksasu pa, uz mnoge evropske iseljenike u potrazi za boljom budućnošću, s iskusnim vodičem (Sam Elliott) kreće na putovanje ogromnim, navodno praznim prostranstvima još neukroćene Amerike. Od prethodnih dviju drama iz epske Yellowstone franšize, ova se punokrvna, raskošno producirana avanturistička vestern mini-serija razlikuje ne samo atmosferom, ritmom, kronotopom i sadržajem, već i načinom na koji je pripovijedanje strukturirano.

Kroz priču nas vodi naratorica Elisa Dutton (Isabel May), neustrašiva osamnaestogodišnja kaubojka koja već u početnoj flash-forward sceni ukazuje na vlastitu smrt, praktički kao najavu ili opomenu da je ono što će u deset epizoda uslijediti neumoljiva borba bez pobjednika, prepuna egzistencijalne tjeskobe i pustoši – život u svojoj esenciji. Nakon ove tragične, pomalo kičaste americane o moći koja se proteže kroz stoljeća, čak i gledatelj nesklon vesternu morat će priznati da je Taylor Sheridan uspio stvoriti jedan prilično spektakularan i adiktivan univerzum.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više