>

novosti logo

Feuer, Partisanen!

Na skupu tzv. Domoljubne koalicije u Šibeniku udaralo se po Titu, pod čijom je komandom izginulo 3.300 tamošnjih partizana

Taktovima čuvene slobodarske pjesme talijanskih i naših partizana ‘Bella ciao’, kod spomen-kosturnice na gradskom groblju Kvanj, šibenski antifašisti obilježili su 71. godišnjicu oslobođenja grada.

Povijesni podaci kažu da je s prostora nekadašnje općine Šibenik u antifašističkoj borbi od 1941. do 1945. poginulo oko 5.300 osoba, od čega 3.300 u jedinicama Narodnooslobodilačke vojske. Šibenik je najviše boraca dao u ključnoj bitki na Sutjesci 1943., ukupno čak 1.316, od kojih je poginulo njih 535, što je tematizirano i na ovogodišnjem Festivalu alternative i ljevice (FALIŠ). Ipak, uoči slavne obljetnice u Šibeniku su održani razni predizborni skupovi na kojima su se novi politički puleni puno radikalnijom i bezobraznijom retorikom, koju nazivaju domoljubnom, pokušavali dokazati svojim šefovima, kako bi im ovi sutra po mogućnosti osigurali kakvu sinekuru. Zna to i Hrvoje Zekanović, šibenski kandidat tzv. Domoljubne koalicije na listi za Sabor i potpredsjednik notorne stranke HRAST, čiji je predsjednik Ladislav Ilčić postao poznat po izjavi da nikada nije masturbirao i da ne misli da je zbog toga čudak. Da masturbacija ne mora biti seksualne prirode pokazalo se i ovih predizbornih dana. Naime, očito se srameći slavne antifašističke prošlosti grada u kojem živi, Zekanović se najprije obrušio na ‘one’ (ne navodeći koje) ‘koji raspelo bacaju u smeće i mijenjaju ulice koje nose ime Franje Tuđmana’.

- U glavnom gradu još uvijek drže ime najvećeg ratnog zločinca u Hrvata, čije ime ne želim ni spominjati. Mi smo ga maknuli iz našeg grada - rekao je potom Zekanović.

Iako mu Zekanović ni ime ne može izgovoriti, taj zločinac je, naravno, Tito. Po Zekanovićevom shvaćanju, lišenom bilo kakvog poštovanja, to su valjda i svi oni poginuli šibenski borci koji su se borili pod Titovom komandom i koji su osigurali uvjete da mali Hrvoje uopće dođe na svijet.

Šibenčanin Ivan Ninić, bivši SDP-ov zastupnik i stranački disident te kasnije osnivač stranke Ljevica Hrvatske, za ‘Novosti’ kaže da je Hrvatska kao dio Europe ‘sama sebi napravila veliko zlo jer ne poštuje antifašističku borbu, u čemu smo jedino bili najbolji’.

- Ipak, još uvijek ima pametnih ljudi u Zagrebu, pa trg u glavnome gradu i dalje nosi ime najzaslužnijeg Hrvata u povijesti. Ne znam otkuda je došao taj Zekanović, ali bih mu poručio neka ne blati Tita u gradu koji je najpoznatiji po doprinosu antifašizmu u cijeloj bivšoj državi - kaže Ninić, čiji je otac bio prvi partizanski komandant oslobođenog Šibenika.

Također, zahvaljujući mladim antifašistima (Antifa Šibenik) koji su vrlo aktivni, grad će se, srećom, i dalje sjećati svoje slavne prošlosti.

1/1