Novosti

Politika

Filoustaška čestitka na pravoslavni Badnjak: Krećemo u napad!

Pod izlikom svetkovine Hrvatske pravoslavne crkve, u centru Zagreba, nekoliko metara od Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg, održan je profašistički skup. ‘Dosta je bilo klanjanja i svakodnevnog pravdanja jesmo li ustaše ili nismo! Onima koji traže takva opravdanja treba reći: Gospodo, odjebite!’, poručio je organizator Marko Jurič

Pod izlikom svetkovine Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), osnovane u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske umjesto istrijebljene Srpske pravoslavne crkve (SPC), danas je u centru Zagreba održan profašistički skup. Nekoliko metara od Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg SPC-a na Cvjetnom trgu, provokaciju pod imenom ritual ‘vodokršća’ vodio je tzv. episkop Aleksandar. Izvodeći molitvu koja se u Zagrebu nije čula od pada kvislinške NDH, ‘poškropio’ je dvadesetak prisutnih vjernika, mahom pripadnika ekstremne desnice, među ostalim i bivšeg ministra branitelja Miju Crnoju.

Predvodio ih je Marko Jurič, predstavnik profašističkog udruženja Projekt Velebit, koji je organizirao ovo događanje. Ističući da im je SPC oteo hram na Cvjetnom trgu 1945. godine, donedavni voditelj i urednik na Z1 televiziji zatražio je od države da registrira HPC te im dodijeli adekvatni prostor. U protivnom će se stalno vraćati na Cvjetni, poručio je.

- Zašto se Hrvatska srami svojih Hrvata pravoslavaca? Možda zato jer ne pjevaju četničke pjesme? - zapitao se Jurič, ističući da su hrvatski pravoslavci treća najveća vjerska skupina, s 16.700 članova.

- Zašto oni nisu dobrodošli, a političke barabe jesu? - poručio je Jurič, aludirajući na jučerašnju izjavu Vladimira Božovića, emisara srpskog premijera Aleksandra Vučića, koji je na božićnom domjenku Srpskog narodnog vijeća poručio da će Srbija zaštititi Srbe u Hrvatskoj ‘svim raspoloživim sredstvima’.

- Državni vrh nije mu imao hrabrosti reći: ‘Gubi se u četnički brlog odakle si došao’- rekao je Jurič, poručujući da je ‘potrebno stvoriti novog hrvatskog čovjeka’ koji će odbaciti ‘gen podaništva’. Kao predvodnike te kreacije naveo je članove Projekta Velebit, koji ‘postaje sila’.

- Dosta je bilo klanjanja i svakodnevnog pravdanja jesmo li ustaše ili nismo! Onima koji traže takva opravdanja treba reći: ‘Gospodo, odjebite!’ - kazao je, izazvavši aplauz prisutnih.

Nakon što je nedavno pozvao na terorističku odmazdu protiv srpske manjine ‘koja se naoružava’, Jurič je, okružen istomišljenicima i policijskim osiguranjem, kraj pravoslavne crkve najavio daljnje aktivnosti. A one glase: ‘Krećemo u napad!’.

Povodom ovog događaja sinoć se priopćenjem oglasio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

‘Djelovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem ni Srpske pravoslavne crkve, ni Pravoslavne crkve u svijetu, na globalnom vaseljenskom nivou. Takva grupacija za pravoslavlje jednostavno ne postoji. Takva grupacija je, poznato je, postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu. Stoga je njihovo djelovanje isključivo problem države, njenog identiteta; načina kako država želi da je dožive njeni građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Evropu i svijet’, poručio je mitropolit.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više