Novosti

Politika

Istek roka upotrebe

Desničarska udruga Hrvatski novinari i publicisti praktički se raspada. Jedna od frakcija u vodstvu te adrese najavila je pokretanje upravnog postupka i nadzora nad radom udruge, kao i financijske kontrole Ministarstva financija

Fia7pldwu5wr68ecfxebqcl6qpd

Desničarska udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) praktički se raspada, a odjeci tog hvalevrijednog zbivanja doprli su proteklih dana i do nadležnih državnih organa. Točnije, jedna od frakcija u vodstvu te adrese najavila je pokretanje upravnog postupka i nadzora nad radom udruge, kao i financijske kontrole Ministarstva financija. Suprotstavljene grupacije u HNIP-u, može se razabrati iz njihovih javnih istupa, počupale su se po više osnova, a s viškom klasičnog vlastohleplja u prvom planu. I premda se činilo kako deklamacije o ljubavi spram Hrvatske garantiraju vječno im zajedništvo, uspijevaju se dakle raspasti nakon jedva dvadesetak mjeseci rada.

Nećemo ovdje razmatrati detalje toga procesa, ni prebrojavati frakcije u kojima su na jednoj strani npr. Katja Kušec, Hrvoje Juvančić i Ivan Hrstić, a na drugoj Marko Ljubić, Jure Vujić i Marko Jurič. Govorka se pritom o štetnim poslovnim potezima, sumnjivim taktičkim procjenama i čak ‘podzemnim parapolitičkim signalima’ koji su utjecali na ishode. Spominju se po zlu i tzv. kampanje Srpskog narodnog vijeća i tjednika ‘Novosti’, ali još manje ćemo se ovom prilikom baviti samima sobom. Tek, red je da žurnalistički korektno, informativno i vjerodostojno ispratimo tu osebujnu pojavu iz vlastite nam struke i s dna političke kace u, nadati se, povijest.

HNIP je osnovan u svojstvu kontre spram liberalnog Hrvatskog novinarskog društva i poluge HDZ-a za osvajanje i zadržavanje vlasti kroz medije. O tome nije ni bilo spora, baš kao ni oko ocjene da HNIP bolje izražava ekstremne stavove bliske tadašnjem lideru stranke Tomislavu Karamarku nego pozicije HDZ-ova desno-centrističkog krila. No potonji su u međuvremenu izbili na vlast, dok je u HNIP-u uskuhala borba za prevagu između različito nijansiranih i privatnim motivima uvjetovanih pojedinaca i skupina. Trijumf desnice u generalnom smislu očito nije bio dovoljan zalog idili, ljuta životna realnost pokazala je zube, a takav rasplet na koncu možemo samo dostojanstveno uvažiti.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više