Novosti

Politika

ZAVNOH eliminator

Projekt Velebit ‘zalaže se za zabranu svakog oblika jugoslavenstva’ i za izbacivanje odredbe po kojoj je hrvatska država nastala na temelju odluka ZAVNOH-a

Ba3yweqpuav7dhj3z28mon2iur1

Marko Jurič sada će se posvetiti razvoju Projekta Velebit (foto Marko Lukunić/PIXSELL)

Prigodno, kako to valjda i zaslužuje godina na izmaku, bilo je u eteru Z1 televizije: nakon što je Marko Jurič, urednik notorne emisije ‘Markov trg’, pozvao gledatelje da u svakoj prilici pozdravljaju bližnje i poznanike sa ‘Za dom spremni’, uredništvo te televizije saopćilo je kako mu je s gnušanjem otkazalo suradnju. Jurič se proslavio još početkom ove godine, kada je pozvao mlade majke s djecom na oprez od četničkih vikara iz pravoslavne crkve, da bi potom Vijeće za elektroničke medije toj televiziji na tri dana oduzelo koncesiju, što je izazvalo znamenitu penetraciju desnice u tu ustanovu. Teško je reći, a to ćemo vidjeti uskoro, jesu li se na Z1, što možda namjeravaju i na drugim lokalnim televizijama, dozvali pameti pa su odlučili iskorijeniti emisije u kojima u pravilu caruje vulgarna ustašofilija, o čemu smo pisali u prošlom broju Novosti.

Bilo kako bilo, u listopadu smo, također iz usta Marka Juriča, mogli čuti ponešto i o tzv. Projektu Velebit, predstavljenom kao nacionalni pokret hrvatskih domoljuba spremnih na samoorganizaciju, a koji bi aktivistički bili spremni reagirati na svaku pojavu ugroze nacionalnih interesa te ih uspješno eliminirati. O kakvim bi se metodama eliminacije radilo možemo samo zamisliti, a donekle su naznačene u polupismenim programskim načelima tog projekta sijanja straha i mržnje, koja su odnedavno dostupna na njihovoj web-stranici.

Tako se kaže da se ‘Projekt Velebit zalaže za zabranu svakog oblika jugoslavenstva. (…) iz javnog prostora imaju se eliminirati svi natpisi, spomenici (…) i slična ikonografija u spomen povijesnih ličnosti i događaja (…) u stvaranju i održavanju jugoslavenske ideologije (…)’, a trebaju se izbaciti i odredbe po kojima je hrvatska država nastala na temeljima državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženima u odlukama ZAVNOH-a. Projekt bi uspostavio etnički čistu hrvatsku historiografiju, koja bi se provodila u školama.

O nacionalnim manjinama govori se kao o državotvorno neprihvatljivima, jer Hrvatska je, ističu pisci programa, nacionalna država hrvatskoga naroda. Zabranili bi u Velebitu na primjer djelovanje Samostalne demokratske srpske stranke jer u svome imenu nema odrednicu matične države Hrvatske, a Srbe sveli na njegovatelje vlastite kulturne baštine. Inspirirani Nezavisnom Državom Hrvatskom, u programu predviđaju i vraćanje imena Hrvatskoga državnog sabora. Ali to već nije samo njihova ideja.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više