Novosti

Fragmenti grada

Butik delicija

Isti provjereni proizvodi u novoj ambalaži, prodajno mjesto na atraktivnijoj lokaciji koje nije "tek" trgovina već butik, te pršut, sirevi i ulja koji nisu "samo" to što jesu, nego su i delicije, sigurno je poslovno trasiranje puta da nam se iste stare vrijednosti prodaju po novim, znatno višim cijenama

Large hajrudin

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Bila je to, izgledom i uređenjem enterijera, ne pretjerano atraktivna trgovina, ali zato mjesto s provjereno izvrsnim proizvodima, ponuđenim po vrlo korektnim cijenama. Do nje biste se spustili s glavne ceste, blagim nagibom u vežu jedne stare trešnjevačke zgrade, da biste potom u skrivenom kutu pronašli zatamnjeno mjesto s prvoklasnim pršutom, sirevima, uljima, vinima i ostalim proizvodima s jednog od najvećih dalmatinskih otoka. Za prodavnicu su znali svi koji su to trebali znati, jer se glas o mjestu s tradicionalno dobrim proizvodima, a fer cijenama, nadaleko pročuje a da za to ne treba neka velika i bučna reklamna kampanja. Od uha do uha, od čovjeka do čovjeka.

No nije više tek tako jednostavno. Nedavno primijetih da je prodavnica sada preseljena na glavnu ulicu, tik do ulaza u spomenutu vežu. Sada je to naoko atraktivan, blješteći prostor koji vizualno plijeni pažnju i uređen je po estetskim standardima vremena. Ima i znakovit dodatak koji je povod za ovotjednu natuknicu. Uz ime trgovine sada stoji: butik delicija. Zanimljivo je to širenje, ili sužavanje, značenja pojmova kroz vrijeme. Još do prije svega dvadesetak i plus godina, riječ "butik" gotovo se isključivo odnosila, barem ovdje, na modne trgovine s odjevnim predmetima, obućom, parfemima i slično. Sada se, vidimo, semantička dimenzija te riječi širi, pa dobacuje i do prehrambenih namirnica. Butik dodatno dobro može reklamno funkcionirati u targetiranim glavama kada ga se spari s delicijama: samo odabrani najbolji proizvodi, golom prosjeku tu nema mjesta, u luksuzno opremljenom prostoru. Samo vrhunsko, samo fensi. Ali vrhunsko je bilo i ranije, no s fokusom na gotovo isključivo uporabnoj dimenziji proizvoda, na njihovoj proizvodnoj kvaliteti i okusu. Brend marketing naravno ide dalje od toga, seže do razmjensko-simboličkih i asocijativno-konotativnih sfera koje imaju jasnu poslovnu logiku i ekonomsku kalkulaciju. Isti provjereni proizvodi u novoj ambalaži, prodajno mjesto na atraktivnijoj lokaciji koje nije "tek" trgovina već butik, te pršut, sirevi i ulja koji nisu "samo" to što jesu, nego su i delicije, sigurno je poslovno trasiranje puta da nam se iste stare vrijednosti prodaju po novim, znatno višim cijenama. Kao i da se tako uklope u suvremene trendove koji teško da otvaraju prostora za poslovno preživljavanje onima koji zanemaruju logo-reklamnu dimenziju i svjesno se ili nesvjesno izuzmu iz logike konzumerističkog spektakla s njemu pripadajućim šljokicama, vrištećim bojama i pompoznim označiteljima.

Posljedice ovakvih promjena u poslovnoj politici firme su i socijalno-klasne. Dok je većina njihovih proizvoda u staroj prodajnoj verziji bila dostupna i dijelovima populacije s nižim prihodima, sada to više neće biti moguće. Nemilosrdna je transformacija profila kvarta prema zakonitostima gentrifikacije.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više