Novosti

Fragmenti grada

Neandertalci

Reklamna poruka "Posjetite svoje pretke – neandertalci", Muzeja krapinskih neandertalaca, svakako je bačena rukavica u lice svakom crkvenom nazadnjačko-konzervativnom lamentiranju o takozvanom kreacionizmu

Large hajrudin

(foto Matija Topolovec/PIXSELL)

Posjetite svoje pretke – neandertalci; piše na velikom reklamnom plakatu uz cestu. Natpis s velikim tiskanim slovima uglavljen je iznad slikovnog prikaza koji je u funkciji reprezentacije zamišljene neandertalske plemenske skupine. Muškarci, žene i djeca neandertalci, zajedno sa životinjama, okupili su se oko vatre u tamnom okruženju pećine. Plakatu ne treba dodatna informacija kako bismo zaključili da se radi o reklami Muzeja krapinskih neandertalaca smještenog u Krapini. Muzej inače ponosno ističe svoju tehnološki osuvremenjenu verziju otprije nekoliko godina, interaktivni postav, nadograđenu arhitekturu i niz tematskih edukativnih programa. A mi se u "Fragmentima grada" možemo samo pridružiti hvalospjevima i spomenuti reklamni moto smjestiti u prikladan interpretativni okvir.

U suštini i najopćenitije, ova sintagma igra na provjerenu kartu identitetskog imaginarija. To uvijek i svugdje prolazi. Poziva nas se da kao posjetitelji podijelimo djelić zamišljene povezanosti s praljudima otprije trideset ili tristo tisuća godina. No identitetski trop kreiran putem ove reklamne poruke, svjesno ili bit će prije ipak nesvjesno, cilja i seže onkraj uobičajenih društveno-političkih igrica i agitpropa kojima nas se ovdje već decenijama kolektivno truje. Ne mogu se u njemu prepoznati Hrvati, Srbi i Bošnjaci, ni njihovi nacionalni interesi, mitovi i povijesti. Jednako je teško među neandertalcima, našim precima, prepoznati katolike, pravoslavce i muslimane. Ništa od toga. Samo puko čovjekoliko-životinjsko postojanje koje daleko prethodi svakoj simboličkoj političkoj intervenciji prevođenja gole egzistencije u ideologiju. Stoga takav reklamni uradak – koji proizvodi nivelaciju identitetskog na razinu bazičnog, primordijalnog bivstvovanja, neuhvatljivog za bilo koji suvremeni politički projekt – na ovom prostoru možemo samo pozdraviti.

Nezamisliva je moderna izborna kampanja, recimo neke ovdašnje stranke što se izborila za status nacionalnog pokreta, koja bi svoju promidžbenu retoriku formulirala na primjer u stilu: Mi, vječni neandertalci ovog prostora, uvijek smo željeli samo biti svoji na svome! Iako podržavamo neki budući potencijalni politički pokret koji bi svoju ideološku interpelaciju pokušao graditi na liku i djelu ovdašnjeg neandertalca. I još je jedan bitan razlog zašto ovdje lajkamo slogan koji je poslužio kao moto za ovotjednu natuknicu. Ne znamo je li sadašnja uprava Muzeja prevladavajuće ateističkog svjetonazora, možda, no s ovakvom reklamnom porukom svakako je bačena rukavica u lice svakom crkvenom nazadnjačko-konzervativnom lamentiranju o takozvanom kreacionizmu.

Istovremeno se indirektno, ali bez dvojbe, postulira ona stara dobra darvinističko-evolucionistička teorija o nastanku vrsta. Zato da, odimo u Krapinu i posjetimo svoje pretke.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više