>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Franjo Habulin: Nećemo s Vladom

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH: Antifašisti na komemoraciju u Jasenovac ići 12. travnja zajedno sa Židovskim općinom, Srpskim narodnim vijećem i Romima

Zašto je SABA RH uputila otvoreno pismo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću?

Nismo mogli prihvatiti izjavu predsjednika Sabora da se na Bleiburgu daje počast ubijenim ženama i djeci jer je to čista laž koja pomaže ekstremnom povijesnom revizionizmu. Poražena vojska trebala je položiti oružje 9. svibnja, kad je potpisana bezuvjetna kapitulacija i u tom slučaju Bleiburg se ne bi dogodio. Odgovornost je na onima koji su okrvavili ruke, a koji su nastavili ratovati nakon kapitulacije. Riječ je o dijelovima kolaboracionističkih vojski NDH, četnicima i čerkezima, koji su nastavili borbu smatrajući da će glavu spasiti predajom zapadnim saveznicima, protiv kojih su dotad ratovali, no oni su ih vratili jugoslavenskoj vojsci. Partizani na Bleiburgu nisu ubijali nevine civile, žene i djecu. Njih su odmah vraćali nazad.

Propala je još jedna zajednička jasenovačka komemoracija?

Imali smo želju, ali smo prvo htjeli s vlašću postići dogovor i potpisati protokol u kojem bi stajalo što je potrebno poduzimati da se nagomilani problemi počnu rješavati: od ploča s ustaškim znakovljem, ulica koja nose imena ustaških zločinaca, izjednačavanja žrtava i režima, pa do niza drugih stvari prema kojima se vlast treba jasno odrediti. Vlast treba nedvosmisleno osuditi ustaški režim NDH i zločine koje su počinili u Drugom svjetskom ratu, ustanoviti kako Hrvatska nije sljedbenica NDH nego je nastala iz antifašističke borbe, a iz takvog bi stava trebao nastati i odnos prema povijesnom revizionizmu. Međutim, do razgovora oko rješavanja problema nije došlo pa će antifašisti na komemoraciju u Jasenovac ići 12. travnja zajedno sa Židovskim općinom, Srpskim narodnim vijećem i Romima.

Koliko je u društvu prisutna radikalizacija revizionizma?

Na djelu je fašizacija hrvatskog društva na koju ne postoji nikakva adekvatna reakcija aktualne vlasti. Smatram da ona treba postojati tim više što je Hrvatska dio EU-a, a Evropa je nastala na antifašizmu. No dok se antifašizam u Evropi priznaje, mi ga se odričemo. Umjesto da njegujemo antifašizam kao civilizacijsku tekovinu koja ujedinjuje najviše demokratske vrijednosti kao što su jednakost, ravnopravnost i ljudska prava, mi se vraćamo nazad i želimo prihvatiti jedan sistem koji je davno poražen.

1/1