Novosti

Kratko & jasno

Gabrijela Ivanov: Nagradom Fierce Women inspiriramo i potičemo nove generacije

Ohrabrujemo i proslavljamo svoja postignuća, vrednujemo trud koji često ne nailazi na podršku u širem društvenom kontekstu, te inspiriramo i potičemo nove generacije da se odvaže mijenjati svoju okolinu na bolje, kaže suorganizatorica društvenog poduzeća Fierce Women

Large mini kultura gabe ivanov

(foto Nina Đurđević)

U srijedu, 4. svibnja, treću godinu zaredom bit će dodijeljene nagrade Fierce Women za najveći doprinos rodnoj ravnopravnosti, pravednosti i socijalnoj pravdi, a dobit će ih pet osoba i/ili kolektiva koji su se svojim djelovanjem istaknuli u protekloj godini. Tko i prema kojim kriterijima odlučuje o nagrađenima?

Nagrada se dodjeljuje za doprinos žena društvenoj pravednosti i rodnoj ravnopravnosti u protekloj godini. Poziv za nominacije je otvoren svake godine barem mjesec dana i u njemu pozivamo čitateljstvo portala Voxfeminae.net da nominira živuće žene, a kad kažemo žene, podrazumijevamo cis-žene, transrodne i interspolne osobe, ali i organizacije te inicijative koje su dale značajan doprinos borbi za rodnu ravnopravnost i društvenu pravednost u Hrvatskoj. O nagradi odlučuje članstvo K-zone, izdavača portala, a bitno nam je da osobe ili inicijative djeluju na barem jednom od područja: zaštita ljudskih prava, zaštita okoliša i životinja, znanost i obrazovanje, kultura, zdravlje, društveno poduzetništvo. Također, bitno nam je da osim što rade puno dobrog, da svakako ne rade ono što je u ovoj državi “normalno” ili “uobičajeno”, odnosno da imaju visoke etičke standarde, da minimiziraju i eventualne negativne posljedice svoga djelovanja kao i da njihove suradnice nemaju negativna iskustva u radu s njima. Puno diskusija i vaganja argumenata prođe tijekom odlučivanja, odrađujemo to u par etapa, a do odluke dolazimo konsenzusom.

Na adrese udruge i uredništva pristigao je ove godine rekordan broj nominacija. Naime, nominirano je više od 80 pojedinki i organizacija. Što je, prema vama, generiralo toliki interes za ovogodišnje nominacije?

Pada mi na pamet više faktora. Jedan je da naprosto širimo krugove, jer svake godine kad javno objavimo poziv za nominacije, šaljemo ga i individualno svim prijašnjim dobitnicama i nominiranima. Druga stvar je da uistinu dugo i neprekidno pratimo društvena zbivanja na polju rodne ravnopravnosti i možemo procijeniti i etičnost i posebnost i količinu truda koja stoji iza nekih postignuća, pa nam naše čitateljstvo vjeruje da ćemo dobro odabrati. I treći faktor je taj što i ako osoba ne dobije nagradu, svejedno je iznimna čast biti u društvu nominiranih, jer i sama nominacija omogućava veću vidljivost rada i otvara mogućnosti suradnje sa raznim drugim društvenim akterima.

Nagradu Fierce Women organiziraju portal Voxfeminae.net i društveno poduzeće Fierce Women. U čemu je važnost ove nagrade i širem društvenom kontekstu?

S jedne strane nezahvalno je procjenjivati koliko je neka žena napravila bolji ili veći posao, jer kristalno jasan kriterij za takvu odluku ne postoji, niti ga je moguće napraviti jer je previše faktora u igri. No mislim da postojanje nagrade koja okuplja žene i inicijative iz cijele Hrvatske koje neumorno rade kako bi ostavile svoj trag pri izgradnji društva rodne ravnopravnosti i društvene pravednosti ima izniman značaj. S jedne strane nalazimo se, ohrabrujemo i proslavljamo svoja postignuća, vrednujemo trud koji često ne nailazi na podršku u širem društvenom kontekstu. I s druge strane, inspiriramo i potičemo nove generacije da se odvaže mijenjati svoju okolinu na bolje.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više