Novosti

Politika

Glavašević: EPP može u Sabor, ali ne i žene koje se bore protiv nasilja

Nezavisni saborski zastupnik rekao je da se konferencija o pravima žena neće održati u Hrvatskom saboru jer aktivistkinjama Sanji Sarnavki, Radi Borić, Sandri Benčić i Mirjani Kučer nije dozvoljeno sudjelovanje na njoj

6xaavdhk33qzg9leksdajo9sbjz

Bojan Glavašević i Rada Borić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Nakon nekoliko mjeseci pripreme, konferencija o zaštiti, sigurnosti, zdravlju i pravima djevojčica i žena, na čijoj smo organizaciji mjesecima radili s Odborom za ravnopravnost spolova, ipak neće biti održana u Hrvatskom saboru, već sljedeće srijedu u Hrvatskom novinarskom domu, rekao je u petak na konferenciji za novinare nezavisni zastupnik Bojan Glavašević.

Naime, hrvatskim predstavnicama, Sanji Sarnavki, Radi Borić, Sandri Benčić i Mirjani Kučer, onemogućeno je sudjelovanje na konferenciji, a Glavašević tvrdi da je razlog tome politički pritisak HDZ-ovih članica i članova Odbora za ravnopravnost spolova, kao i nesposobnost i nezainteresiranost članova iz redova SDP-a i stranke Milana Bandića. Inače, na organizaciji konferencije prvo je radio Klub zastupnika HSU-a i nezavisnih zastupnika, a Odbor za ravnopravnost spolova se tek naknadno uključio.

- Žena prepoznata od Forbes magazine kao jedna od najutjecajnijih stručnjakinja za ženska prava, koja je više puta prezentirala u Saboru, više nije dobrodošla samo zato što se nije svidjela nekom HDZ-ovcu. Ako imamo državni cilj osnaživati žene, zašto onda ušutkavamo neke od najglasnijih borkinja za ženska prava, zašto oduzimamo glas ženama tamo gdje bi se on trebao najglasnije čuti - rekao je Glavašević, aludirajući na Radu Borić.

Glavašević je ispričao da se na organizaciji konferencije radi već mjesecima te da se kroz nju htjelo prezentirati stručne analize i dobre primjere prakse u javnim politikama. Dodao je i kako takve teme ne smiju biti ideološko pitanje, već opći cilj svih u Saboru.

- Ako želimo riješiti problem, moramo biti otvoreni i slušati stručnjake, kako strane, tako i domaće, razmijeniti iskustva temeljena na činjenicama i dokazima, a ne na uvjerenjima i ideologiji - rekao je Glavašević.

Rada Borić dodala je kako žalosti i zabrinjava što nema mjesta za žene koje razumiju problem institucionalnog nasilja.

- I one i ja smo nebrojeno puta sudjelovale u Saboru na okruglim stolovima i konferencijama, zvali su nas i kad je trebalo govoriti o uvođenju Istanbulske konvencije, a sad kad treba govoriti o njenoj provedbi, ne primaju nas - kazala je Borić.

Glavašević se osvrnuo i na za mnoge spornu činjenicu da se stranački skup Europske pučke strane (EPP) organizira u Hrvatskom saboru.

- Očito im je OK da izrazito stranački skup EPP-a bude u sabornici, ali žene koje se bore protiv nasilja to ne mogu - zaključio je Glavašević, dodavši da će konferencija ipak biti održana u Novinarskom domu.

‘Opet sam neprijateljica domovine. Čuvena zastupnica Puh, koja je zaslužna za puno stvari, plus zastupnice/i Odbora za ravnopravnost spolova, plus (ne)poznati Neki, rekli su da međunarodna konferencija o ravnopravnosti može u Saboru samo ako ne sudjeluju Mirjana Kučer, Sandra Benčić, Rada Boric and moja malenkost’, napisala je Sarnavka na Facebooku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više