Novosti

Društvo

Gnusna priča o seksualnom zlostavljanju iz Francuske

Parižani su u nedjelju dali podršku djevojci koju su, kao 13-godišnju djevojčicu, tokom dvije godine silovali vatrogasci. Aktivisti se nadaju da će ovaj slučaj dovesti do izmjena zakona i sudske prakse kad je riječ o silovanju maloljetnih osoba

Large macron

Emmanuel Macron (foto Romain Gaillard/Reuters/PIXSELL)

Neadekvatni odgovori pravosudnih sustava na slučajeve seksualnog zlostavljanja u različitim oblicima pogađaju ne samo Hrvatsku, nego i druge zemlje. Problemi zastare i nedovoljna educiranost različitih sustava od onog policijskog do sudskog putem kojih se ovi zločini privode pravdi potresaju suvremena društva. Jedno od njih je i francusko, čiji je predsjednik Emmanuel Macron prošli mjesec obećao pooštravanje kazni za silovanje djece, nakon što su stotine žrtava progovorile o seksualnom zlostavljanju unutar obitelji. Ispovijedi žrtava uslijedile su nakon što je francuski politolog Olivier Duhamel optužen za seksualno zlostavljanje posinka i to u knjizi koju je objavila sestra žrtve Camilla Kouchner.

U Parizu je u nedjelju održan prosvjed podrške ženi koja je optužila 20 vatrogasaca iz ovog grada da su je, kad je bila mlađa od 15 godina, silovali čak dvije godine.

“Kada si dijete, ne možeš dati pristanak”, “Julie, vjerujemo ti”, “Patrijarhalna pravda”, “Stop seksističkoj pravdi” – tek su neki od transparenata koji su se mogli jučer vidjeti na trgu Place Sint-Michel gdje se okupilo 300-tinjak prosvjednika među kojima i roditelji silovane djevojke.

Ovaj slučaj trenutno razmatra najviši sud u Francuskoj, a aktivisti se nadaju kako će dovesti do toga da se pristanak na seksualne odnose regulira na način kako je to napravljeno u ostatku EU.

Julie (čije je ime promijenjeno) tvrdi da ju je tokom dvije godine silovalo 20 vatrogasaca, koje je upoznala preko vatrogasca Pierrea koji joj je pomogao za vrijeme napada anksioznosti 2008. godine kada je imala 13 godina. Uzeo je broj telefona iz njenog zdravstvenog kartona, gdje je pisala i njena dob. Julie je rekla kako joj je potom počeo slati “nježne poruke”. Kasnije je od nje tražio da se razodijeva za njega ispred kamere, a kad je pristala, proslijedio je njen broj drugom vatrogascu koji je od nje zatražio istu stvar.

Presuda se očekuje u srijedu na visokom sudu. Odvjetnici tvrde da svih 20 vatrogasaca, koji dolaze iz različitih stanica, trebaju biti optuženi za silovanje. Trenutno su samo tri vatrogasca optužena za “seksualne prekršaje”.

Naime, prema francuskim zakonima, ako osobe koje su u poziciji moći imaju seksualne odnose s maloljetnicima, to se smatra prekršajem. Da bi se djelo okarakteriziralo kao silovanje, mora se dokazati da je postojala prisila. U suprotnom radi se o “seksualnom prekršaju”. Maksimalna kazna za “seksualni prekršaj” je sedam godina, a za silovanje 20 godina.

Istraga je pokazala kako se nakon napada Julijino mentalno i tjelesno zdravlje pogoršalo, što je dovelo do dodatnih napada. Vatrogasci su tijekom dvije godine posjetili njen dom 130 puta. A Julie je razvila strah od izlazaka i pripisani su joj lijekovi protiv tjeskobe.

Julijina majka Corinne Leriche rekla je istražiteljima kako joj je u početku bilo drago da je Pierre zove i raspituje se za zdravlje njene kćeri.

“Čak sam pravila i kolače za vatrogasce. Bili smo zahvalni jer se brinu za Julie dok je bila bolesna”, rekla je Leriche.

U siječnju 2009. godine, Pierre je svratio u obiteljski dom Lericheovih, a majka je otišla prošetati psa. Corinne Leriche tvrdi da je tada Pierre silovao Julie.

U studenom 2009. godine Pierre je odveo Julie u svoj stan. Ona je istražiteljima rekla da ju je tada ponovo silovao. Tada su u stan došla i dvojica kolega od Pierrea te su je svi grupno silovali.

Nakon feminističkih prosvjeda 2018. godine predloženo je da se u zakon uvrsti da je pristanak potreban za starije od 15 godina. To bi značilo da se seksualni odnosi s osobama mlađim od 15 godina smatraju silovanjem. No prijedlog tada nije prošao, jer je vladin izvještaj zaključio kako bi takva stavka onemogućila presumpciju nevinosti.

Julie je prestala uzimati lijekove 2010. godine nakon čega je majci ispričala sve o zlostavljanju. Krajem kolovoza te godine, njena majka prijavila je sve policiji. Šest mjeseci kasnije, tri osobe su optužene za silovanje Julie u Pierreovom stanu. Protiv ostalih 17 vatrogasaca nisu poduzete nikakve radnje.

Tijekom ispitivanja dvoje optuženih priznali su da su imali “grupni seks” s Julie dok su bili na dužnosti u uniformama. A treći je priznao seksualne odnose u zahodu bolnice u Parizu gdje je Julie bila primljena. Tvrdio je kako nije primijetio da Julie pokazuje ikakve znakove ranjivosti.

U ožujku 2011. godine započela je sudska istraga vezana uz optužbu protiv troje vatrogasca za grupno silovanje. Istraga je trajala osam godina, a sud je u srpnju 2019. godine odlučio odbaciti optužbe za silovanje i zamijeniti ih s “konsenzualnim penetrativnim seksom s osobom mlađom od 15 godina”. Tijekom ranije istrage, četiri druga vatrogasca, koji su također bili prisutni u Pierreovom stanu, bila su optužena jer “nisu zaštitili” Julie, no kasnije su te optužbe odbačene.

Nakon izricanja zaključaka sudske istrage 2019. godine Julie je pokušala samoubojstvo. Obitelj je odlučila podnijeti žalbu žalbenom sudu u Versailleu. U studenom prošle godine, žalba je odbačena jer je sud odlučio da je Julie pristala na seksualni čin.

“Deset godina borile su se same. Sada će im se pridružiti tisuće feministkinja iz cijele Francuske”, rekla je Marguerite Stern iz feminističke organizacije l’Amazon, koja daje podršku Julie i njenoj obitelji. Stern je dodala kako traže da se vatrogasce optuži za silovanje te da kultura mizoginije u sudnicama mora završiti.

Javni tužitelji u Julijinom slučaju nadaju se da bi presuda suda mogla dovesti do nove prakse prema kojoj ne bi trebalo dokazivati upotrebu sile ili dodatnog nasilja u slučaju silovanja osoba mlađih od 15 godina.

“Svaki stereotip o silovanju prisutan je u ovom slučaju: suci i psihijatri tvrde da je Julie lažljivica, da je pristala na seks sa svim tim muškarcima i da laže da je silovana jer se srami”, rekla je Marjolaine Vignola, Julijina odvjetnica.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više