Novosti

Kultura

Franka Perković i Jasna Žmak: Nove prijave svjedoče o studentskom povjerenju

Prekid šutnje je prva i najvažnija promjena, a ona se ne bi mogla dogoditi bez šire kulturne promjene koja je nastala kao jedan od odjeka #metoo pokreta, kažu profesorice zagrebačkog ADU-a i članice Radne skupine za prikupljanje prijava o eventualnim slučajevima zlostavljanja

Large kultura mini perkovic i zmak

Franka Perković i Jasna Žmak (foto Boris Ščitar/PIXSELL, flickr)

U toku je javno savjetovanje o Pravilniku o prevenciji i zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja, zlostavljanja, ucjenjivanja i diskriminacije koji je sastavila Radna skupina ADU-a u Zagrebu. Koje važne elemente on donosi?

Pravilnik, osim što definira oblike seksualnog nasilja, precizira postupke i daje konkretne ovlasti tijelima koja se bave prijavama. Dio akademske zajednice, npr. aktualna uprava Sveučilišta u Zagrebu, tvrdi da je postojeći Etički kodeks dovoljan za rješavanje svih neprihvatljivih akademskih praksi, no to nije istina. U članku 34. Kodeksa tako npr. stoji rečenica koja implicira da, ako se radi o anonimnim prijavama ili prijaviteljicama čiji se identitet štiti, Etičko povjerenstvo može jedino donijeti načelno mišljenje – koje je zapravo neupotrebljivo i suvišno, jer valjda i bez njega znamo da to načelno nije u redu. Zato su nam potrebni konkretniji dokumenti, specifično orijentirani na određene vrste problematičnih praksi.

Uvodne napomene u spomenuti nacrt ističu i da bi Pravilnikom o radu i Etičkim kodeksom vrijedilo obuhvatiti i "ostale oblike diskriminacije koji su na ADU neprihvatljivi". Na što se pritom misli?

Ne znam kako na ovo odgovoriti, osim tako da citiram razloge i ciljeve donošenja ovog Pravilnika: "Polazeći od posvećenosti Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu izgradnji i očuvanju načela akademskih sloboda, jednakih mogućnosti za sve sudionike u procesu obrazovanja, zaštiti integriteta i ljudskog dostojanstva svake osobe smatramo kako je potrebno imati poseban propis kojim su propisane obveze ADU, postupanja po prijavama, imenovanja nadležnog povjerenstva, rad povjerenstva te donošenje mišljenja povjerenstva. Kako se radi o tematici sveobuhvatnog društvenog, etičkog, moralnog i socijalnog značaja Akademija kao nastavno-obrazovna ustanova aktivno sudjeluje u procesima zaštite sloboda i prava svih sudionika s posebnim naglaskom na zaštitu sloboda i prava naših studenata."

Kako ocjenjujete dosadašnju praksu Povjerenstva za unutarnju istragu?

Povjerenstvo je imalo izuzetno zahtjevan, ozbiljan i kompleksan posao i jako je vrijedno da su ga i profesori i studenti koji čine to tijelo na taj način i shvatili. Kao što svi dobro znamo, zakoni i pravila su bitni, ali jednako su bitni i ljudi koji ih provode. Nove prijave koje smo zaprimili na samom početku ovog semestra, pogotovo činjenica da nisu anonimne, pokazuju da problema na našem fakultetu i dalje ima, ali jednako tako svjedoče o studentskom povjerenju u Povjerenstvo što je od izuzetne važnosti za čitavu instituciju.

Koje je pozitivne promjene donijelo sve što ste na ADU poduzeli u kontekstu inicijative "Nismo tražile"?

Mislim da je prekid šutnje prva i najvažnija promjena, ali važno je shvatiti da se ona ne bi mogla dogoditi bez šire kulturne promjene koja je nastala kao jedan od odjeka #metoo pokreta. Isto tako, promjene koje su se dogodile u proteklih godinu dana tek su početak većih promjena čitave kulturne klime koje nas, i kao društvo, i kao instituciju, još čekaju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više