>

novosti logo

Piše Novosti

Golema većina za Istanbulsku

Protiv međunarodnog dokumenta za zaštitu žena od nasilja bilo je 30 zastupnika, od čega 14 zastupnika HDZ-a. Ukupno 110 zastupnika različitih stranaka glasalo je za

U Hrvatskom saboru izglasana je danas ratifikacija Istanbulske konvencije, međunarodnog dokumenta kojemu je cilj sustavnija zaštita žena od nasilja. Sto deset saborskih zastupnika glasalo je za, dvoje zastupnika bilo je suzdržano, a čak trideset zastupnika glasalo je protiv Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Nije prihvaćen amandman SDP-a, u kojemu se tražilo brisanje dijela koji sadrži interpretativnu izjavu Vlade.

Unatoč višetjednom pregovaranju i uvjeravanju premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića kako se Istanbulskom konvencijom ne uvodi ‘rodna ideologija‘, protiv ratifikacije Konvencije glasalo je čak 14 HDZ-ovih zastupnika: Milijan Brkić, Ante Babić, Stevo Culej, Ivan Ćelić, Marija Jelkovac, Antun Kliman, Miro Kovač, Tomislav Lipoščak, Davor Lončar, Franjo Lucić, Davor Ivo Stier, Ivan Šipić, Petar Škorić i Miroslav Tuđman.

Protiv ratifikacije su glasali još saborski zastupnici Mosta: Nikola Grmoja, Miro Bulj, Sonja Čikotić, Slaven Dobrović, Tomislav Panenić, Božo Petrov i Marko Sladoljev. Glas protiv ratifikacije Konvencije dao je i Kažimir Varda iz Stranke rada i solidarnosti. Branko Hrg i Goran Dodig iz kluba HDS-HSS su također bili protiv, kao i Ivica Mišić, Hrvoje Zekanović, Bruna Esih, Željko Glasnović, Zlatko Hasanbegović i Ivan Lovrinović.

Čelnici ultrakonzervativnih grupa okupljenih u inicijativu koja se protivila ratifikaciji Konvencije već su ranije najavili pokretanje prikupljanja potpisa za održavanje referenduma. Potpise namjeravaju prikupljati od 13. do 27. svibnja, a najavljeno je i pitanje koje žele postaviti na referendumu: ‘Jeste li za to da Republika Hrvatska otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulsku konvenciju)?‘ Iako su ustavni stručnjaci gotovo unisoni u mišljenju da je takvo pitanje protuustavno i da se sam referendum ne smije biti održati jer se o međunarodnim ugovorima ne može odlučivati na referendumu, predvodnici najnovije referendumske kampanje poručili su kako se s takvim mišljenjem ne slažu i nemaju namjeru odustati.

1/1