Novosti

Društvo

Istanbulska na čekanju

Dok se Hrvatskom širi novi val nasilja nad ženama, Vlada je u javno savjetovanje pustila Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona koji nije usklađen s Istanbulskom konvencijom

Un0vq0kc3kc94luhcsg4hvlckwy

Prosvjed Ženske mreže ispred Banskih dvora (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U pravu su bili oni HDZ-ovci koji su tvrdili da tzv. Istanbulska konvencija, točnije Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, oko čije se ratifikacije u javnosti digla velika buka, nije nikakav bauk, nego običan komad papira koji je Hrvatska, eto, morala usvojiti, ali to ne znači da će ono što na njemu piše i primijeniti. Vlada je zapela već na prvom koraku, pa je u javno savjetovanje pustila Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona koji nije usklađen s odredbama Konvencije, što je Ženska mreža Hrvatske ocijenila nedopustivim, zatraživši od Vlade da ga povuče i doradi. Javna rasprava je trajala samo dva tjedna, a završila je 14. lipnja, dan nakon što je Vijeću Europe položena isprava o ratifikaciji Istanbulske konvencije.

Sve se to događalo u isto vrijeme kad i novi val nasilja nad ženama. Samo od ratifikacije Konvencije 13. travnja ove godine tri žene – Mariju Lengelić, Anitu Novoselac i Jadranku Šošić – ubili su njihovi partneri, a Luciju J. otac. Od 2010. do 2017. ubijeno je čak 156 žena. Žrtve bliskih im ljudi bilo je 114 žena, s time da su njih 69 ubili partneri. Od nedavnih napada izdvajamo slučaj u Splitu. Prošli tjedan privedene su tri osobe zbog otmice izvanbračne partnerice jednog od njih. Nad otetom 37-godišnjakinjom iživljavali su se 20 minuta, a bivši partner s nadimkom Medo joj je metalnim škarama ošišao kosu. Potom su je strpali automobil iz kojeg je uspjela iskočiti u vožnji i prijaviti slučaj policiji. Još je gori primjer iz Zadra, gdje je stanoviti Darko Kovačević zvan Daruvarac brutalno premlatio 18-godišnjakinju u lokalnom kafiću. Tukao ju je šakama i nogama. Slomio joj je kosti lica, nos, izbio zube, a djevojka samo na licu ima 20 šavova. Tvrdio je da ga je proganjala, a da je njega kao muškarčinu to bilo sram prijaviti. U Gornjem Kućanu je pak bivši svekar pretukao ženu koja je došla u kuću po dijete… Sve se to dogodilo u samo nekoliko dana lipnja.

Ženska mreža je prošlog mjeseca performansom s aktivistkinjama obučenima kao sluškinje – iz u Hrvatskoj još neprikazane serije ‘Sluškinjina priča’ – upozorila da je potrebna brza i djelotvorna primjena Istanbulske konvencije, ali ih izgleda nitko nije čuo, a nasilje nad ženama širi se poput epidemije. ‘Činjenica da će Konvencija za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada ove godine ne može biti opravdanje za propuštanje usklađivanja Kaznenog zakona s odredbama Konvencije, koja nasilje nad ženama definira kršenjem ljudskih prava žena i čiji je cilj i svrha ukidanje muškog nasilja prema ženama, kao i njegovog najučestalijeg pojavnog oblika – nasilja u obitelji’, ističu u Ženskoj mreži, upozoravajući da Kazneni zakon ne prepoznaje strukturalnu narav nasilja prema ženama i djevojčicama, baš kao ni njihove uzroke, što je prepreka ostvarivanju zaštite temeljnih prava žena i efikasnoj prevenciji nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.

Zbog toga zahtijevaju da se kaznena djela kao što su silovanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje drukčije zakonski urede te da se kazneno djelo silovanja tretira kao zločin protiv spolne slobode koji određuje isključivo izostanak pristanka žrtve, a ne i primjena sile počinitelja zločina. ‘Definiranje nasilja nad ženama, kao kršenja ljudskih prava, civilizacijski je doseg našeg doba. Ženska mreža Hrvatske zahtijeva povlačenje Nacrta prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona iz javnog savjetovanja i zahtijeva da se bez odgode izvrši njegovo usklađivanje s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji’, naglašavaju u Ženskoj mreži Hrvatske.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više