Novosti

Društvo

Гoстoвaњe кoд пoбрaтимa

Фoлклoрни aнсaмбл Чувaри трaдициje бaрaњских Србa учeствoвao je нa Meђунaрoднoм фeстивaлу Koлo приjaтeљствa

Large rumunija

Oduševljeni uzajamnim gostovanjima

Belomanastirski Folklorni ansambl "Čuvari tradicije baranjskih Srba", pod vodstvom predsjednice Svetlane Žarković, gostovao je od 11. do 13. avgusta u Srpskom Semartonu u Rumuniji i učestvovao na četvrtom izdanju Međunarodnog festivala folklora "Kolo prijateljstva" u organizaciji semartonskog KUD-a "Kruna". Ta dva društva pobratimili su se prošle godine na "Ivanjdanskim susretima" u Belom Manastiru pa međusobno razmjenjuju posjete, a sada već planiraju i jedno zajedničko putovanje i gostovanje.

Festival "Kolo prijateljstva" održan je u subotu, 12. avgusta, sa zaista bogatim programom, koji je započeo paradom narodnih nošnji, a onda je nastavljen "paradom" svirke, igre i pjesme. Uz domaćina i KUD iz Belog Manastira, nastupili su još i KUD "Kozara" iz Prijedora, KUD "Zora" iz Srpskog Itebeja (Srbija), "Čanadske zvezdice" iz rumunskog Čanada, KUD "Belobreška" iz istoimenog naselja u Rumuniji te KUD "Veselija" iz Dete također u Rumuniji. Nastupili su i semartonski tamburaški orkestar i vokalni solisti Milena Seja Vesić, Ekaterina Kata Grubački, Jefto Eremić, Duško Popov i Milutin Miki Nešin te Nikoleta Grubački i orkestar Miodraga Grubačkog, koji su izvodili srpske i rumunske narodne pjesme. Potom je estradna umjetnica iz Srbije Aleksandra Ristanović, uz pomoć orkestra braće Savić "Blizanci", dala ton i ritam narodnom veselju koje je potrajalo dugo u noć.

- Ovo je već treća godina kako odlazimo na gostovanje u Srpski Semarton. Sada smo se već na neki način udomaćili. Naši pobratimi, kao i mi sami, jedva čekamo ta naša uzajamna gostovanja. Kao i prijašnjih godina, bili smo smješteni u Temišvaru, u prostoru Saveza Srba u Rumuniji. Uvijek budemo lijepo dočekani i ugošćeni, a druženje s domaćinima traje do kasno u noć. Žao nam je samo što sve tako brzo prođe pa kući krećemo baš nerado – kaže predsjednica Žarković, inače aktuelna zamjenica belomanastirskog gradonačelnika iz srpske kvote.

- U Rumuniji smo nastupili sa "Srpskim igrama iz Baranje", koje započinjemo šaljivim igrokazom na tipičnom baranjskom srpskom divanu. U našem igrokazu i divanu, kako nam rekoše domaćini, ima pun elemenata sličnih načinu života u rumunskim selima – dodala je.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više