Novosti

Politika

Haićani nepoželjni u Americi

Bidenova administracija provodi deportacijske letove za Haiti kako bi ubrzala masovno protjerivanje 14 tisuća migranata iz Haitija, koji danima borave u improviziranom kampu na američko-meksičkoj granici

Large rsz prosvjedi u haitiju foto picryl javna domenav1

Prosvjedi podrške američkim trupama i intervenciji protiv generala Raoula Cédrasa u Haitiju 1990-ih (foto Sean Worrell, PICRYL)

Ispod mosta u Del Riju u Teksasu, kod američko-meksičke granice, tijekom posljednjih tjedan dana skupilo se preko 14 tisuća migranata, u želji da zatraže azil u SAD-u. Američka granična patrola izvijestila je da se uglavnom radi o migrantima s Haitija, za koje je u međuvremenu ispod mosta nastao improvizirani kamp. Mediji su zabilježili okrutno postupanje prema migrantima, poput prijetnji bičevima onima koji su se pokušali vratiti u kamp nakon što su otišli kupiti hranu i vodu u Ciudad Acuñi u Meksiku.

Po nalogu koji amenuje predsjednik Joe Biden SAD je tijekom vikenda počeo provoditi deportacijske letove za Haiti, a kako izvještava Democracy Now, na svakom je letu bilo najmanje 145 tražitelja azila. Očekuje se da će sljedećih dana za Haiti s američko-meksičke granice krenuti još letova. Dužnosnici Haitija pozvali su SAD da zaustave deportacije, istaknuvši kako nemaju resursa za pomoći ljudima koji su vraćeni natrag.

Naime, Haiti se još uvijek oporavlja od katastrofalnog potresa, a zemlja je i prije potresa bila u krizi.

"Ne želim biti deportiran. Ako me sada deportiraju, umrijet ću na Haitiju. Zašto? Zato što na Haitiju nema sigurnosti. Postoje samo banditi. Svaki dan je građanski rat, građanski rat s policijom, građanski rat s banditima",izjavio je haićanski tražitelj azila Alex Rosiere za Democracy Now.

Nevladine organizacije koje se bave pravima migranata osudile su Bidenovo vodstvo zbog pokretanja akcije koju smatraju jednom od najoštrijih i najvećih masovnih deportacija tražitelja azila i migranata iz SAD-a u posljednjih deset godina. Organizacije za zaštitu ljudskih prava osuđuju kontinuirane napore američke vlade da zaustavi migrante iz Haitija i drugih zemalja u podnošenju zahtjeva za azil, što predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Iako međunarodno pravo štiti pravo na traženje azila, američka se vlast poziva na Pravilnik o javnom zdravlju (pod člankom 42) koji je bivši predsjednik Donald Trump usvojio tijekom pandemije koronavirusa, a njegovu provedbu nastavio Biden, kojim se dopušta brza protjerivanja bez mogućnosti traženja azila.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više