Novosti

Politika

Hernadija papala maca

Kako uopće zagovarati uvođenje obaveze dužnosnicima da objavljuju registar svojih sastanaka ukoliko ni običnu evidenciju ulazaka u zgradu Vlada ne može sačuvati u vjerodostojnom formatu - pita Jelena Berković iz GONG-a

Cumww1ycsmzmgnc7vh48qwfythk

Jelena Berković (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Od povjerenice za informiranje GONG će zatražiti pokretanje inspekcijskog nadzora nad Vladom zbog sumnje da je nepoznata fizička osoba u Vladi uništila, sakrila ili na drugi način učinila nedostupnim informaciju o evidentiranim ulascima i izlascima iz zgrade Vlade, na dan 4. kolovoza 2007. godine, kad su tadašnjeg premijera Ivu Sanadera posjetili predsjednik uprave mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi i Jozo Petrović, bivši član uprave Ine, a danas vlasnik privatne konzultantske firme među čijim klijentima je i MOL. Također, Državnom odvjetništvu GONG je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje u krivotvorenje službene isprave, što je kažnjivo prema članku 279. Kaznenog zakona.

- Očekujemo od DORH-a da samostalno napravi uvid u službene evidencije ulazaka i izlazaka iz zgrade Vlade, sasluša službenike koji su bilježili evidencije i na sporni datum bili u zgradi Vlade, a potom da odluči o podizanju i zastupanju optužnice. Da ne bi nastala priča da zgradom Vlade vladaju duhovi, potrebno je raščistiti vjerodostojnost Vladine evidencije. Kako uopće zagovarati uvođenje obaveze dužnosnicima da objavljuju registar svojih sastanaka ukoliko ni običnu evidenciju ulazaka u zgradu Vlada ne može sačuvati u vjerodostojnom formatu? - pita Jelena Berković iz GONG-a.

Na staro GONG-ovo pitanje tko je sve bio na tom spornom sastanku u Vladi, ni sadašnja Vlada ne zna odgovor. Na svoj upit dobili su izlist ‘Detaljnog pregleda posjeta po posjetiteljima za 4. kolovoz 2007.’ u kojem nije evidentirano niti jedno ime i prezime, dok na mjestu trajanja i broja posjeta stoji #Error (greška).

- Bit će zanimljivo razotkriti i kome je naknadno postao interes uništavati ove podatke. Osim forenzike, preostaje pouzdati se u svjedočenja iz sudskih procesa o tome da je taj sastanak održan. Poanta je u tome da javnost ima pravo znati tko komunicira s dužnosnicima, bilo da je riječ o ‘dogovaranju’ oko Ine i MOL-a, bilo o sastancima s bankarima, koje je održavao bivši ministar financija Slavko Linić, bilo o ‘pregovorima’ Zorana Milanovića s dijelom zastupnika MOST-a - navela je Jelena Berković.

U međuvremenu, ekipa RTL-ovog ‘Direkta’ istom metodom je otkrila da je famozni Jozo Petrović 40 puta posjećivao Vladu u vrijeme Ive Sanadera.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više