>

novosti logo

Hiljade na prosvjedu protiv Bandića + FOTOGALERIJA

Preko 20.000 ljudi okupilo se u subotu na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo načinom na koji Milan Bandić upravlja gradom. Skup, koji su organizirala udruženja Siget, Zelena akcija i Pravo na grad, održan je na dan kad je u Zagrebu trebao stupiti na snagu novi sistem naplate odvoza otpada koji bi građanima višestruko poskupio račune.

Iako je odlukom Ustavnog suda u petak suspendirana uredba Vlade RH koju su neki gradovi iskoristili da drastično povećaju cijene odvoza otpada, skup je održan i kao podsjećanje da će 6. februara zastupnici Gradske skupštine odlučivati o izmjenama zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) što je izazvalo veliku uznemirenost i gnjev građana.

- Ovim prosvjedom poručujemo da je dosta Bandićevog načina vladanja Zagrebom - rekla je na konferenciji za medije uoči skupa Iva Marčetić iz Prava na grad, ističući kako oni i Zelena akcija na to upozoravaju zadnjih desetak godina.

- Svi smo svjedoci ogromne štete koju gledamo i kroz optužnice koje su podignute protiv njega, a i samog načina života u gradu, gdje ni jedna tramvajska pruga nije produžena, gdje je smeće po ulicama i gdje grad zapravo ima samo fontane. A u zadnje vrijeme to je kulminiralo njegovom odlukom da potpiše Memorandum o razumijevanju s Eagle Hillsom i da nam ponudi GUP u kojem nam oduzima jedan dobar dio grada da bi pogodovao investitorima - rekla je Marčetić i pozvala Bandića da odstupi s gradonačelničkog mjesta.

- Nebriga i nesposobnost za rješavanje problema u Zagrebu najbolje se ogledaju u gospodarenju otpadom - rekao je Marko Košak iz Zelene akcije.

- Ne samo što je sustav nefunkcionalan i naplata odvoza otpada nije pravedna, sada gradonačelnik želi višestruko povećati račune, a građani koji se trude odvajati otpad i reciklirati ga, za to neće biti nagrađeni - dodao je Košak.

Podsjetio je da Zagreb nema sortirnicu, kompostanu ili centar za obradu glomaznog otpada, pa u takvoj situaciji profitiraju jedino interesne skupine i privatnici kojima se prepušta i zarada od odvojenog otpada.

- Trebamo biti glasni i vikati, jer je građanima dosta nepravde, bezrazložnog rasipanja novca na nepotrebne objekte, poskupljenje i sve odluke koje se donose bez građana i struke - rekla je Gordana Pasanec iz udruge Siget. Podsjetila je na dosadašnje proteste ‘Kriv si’ i ‘Odstupi’ i izrazila očekivanje da će se građani okupiti i u četvrtak kad počne s radom Gradska skupština.

Osim Gordane Pasanec, koja se s bine obratila građanima, na skupu su govorili i Jelena Miloš iz Pravo na grad, Branka Genzić-Horvat iz UZOR-a, kao i Bernard Ivičić iz Zelene akcije.

- On govori da on dela dok neki zvižde. Ma šta on to dela? Malo dijete bi s tim novcem napravilo više od njega. GUP je skandalozan dokument u kojem Bandić čuva Manhattan za svoje prijatelje, a nas pušta da se gušimo u smeću. Tražimo od svih zastupnika da se tome suprotstave! Dosta nam je ovog Bandićevog sustava - poručio je Ivčić.

- Zagreb se srami svog gradonačelnika - rekla je Jelena Miloš, ističući da su građani ponosni na sve kvartove koji se bore protiv GUP-a i otpada. Sve to, kako je poručila, ne bi bilo moguće bez potpore HDZ-a u Skupštini.

Na bini pred spomenutih 20.000 ljudi, zbog čega je i bio prekinut tramvajski promet, svoj obol prosvjedu dao je niz bendova: Le Zbor, Renato Metessi i Zvijezde, Phantasmagoria, Trobecove krušne peći, Tearstopers, VIS Pardon i Rabat. Skup, koji je snimala policija, ali i Bandićevi ljudi, prošao je bez ikakvih incidenata.

1/10