>

novosti logo

Piše Novosti

HND protiv imenovanja Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije

Najveće novinarsko udruženje poziva Vladu da još jednom razmisli o imenovanju Katje Kušec zbog njenog angažmana u HNIP-u

Hrvatsko novinarsko društvo izrazilo je nezadovoljstvo odlukom Vlade da za članicu Vijeća za elektroničke medije predloži novinarku Katju Kušec, urednicu Prvog programa HRT-a i predsjednicu udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNIP).

Prema mišljenju HND-a, izbor Katje Kušec je problematičan prije svega zbog njene uloge u spomenutoj udruzi koju je osnovala s Velimirom Bujancem i Markom Juričem, ‘autorima emisija koje su zbog govora mržnje nakladnicima televizija na kojima su emitirane priskrbile privremeno oduzimanje koncesija’, upozoravaju iz HND-a.

Isto tako problematičnim smatraju činjenicu da HNIP godinama ne reagira na prijetnje, pritiske, napade i sudske progone novinara. Podsjećaju da u ovom posljednjem prednjači HRT ‘na kojem je ista ta Katja Kušec istaknuta urednica’, kažu u HND-u.

‘Umjesto toga, javni istupi te udruge isključivo su u službi vulgarnih napada, difamacija i progona njezinih neistomišljenika, najčešće profesionalnih novinara. U pravilu ih potpisuje Katja Kušec’, stoji u priopćenju HND-a.

Iz HND-a upozoravaju Vladu da je VEM javni regulator u području elektroničkih medija za koji je propisano da članovi moraju biti ‘javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitak civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja’.

Začuđeni ovakvim izborom, ‘koji otvara pitanje kriterija kojima su se donositelji odluka vodili kada su Hrvatskom saboru predlagali spomenutu kandidatkinju’ u HND-u pozivaju Vladu da još jednom razmisli o imenovanju Katje Kušec u Vijeće za elektroničke medije.

1/1