>

novosti logo

Piše N.J.

HNIP protiv Evrope

Pismo Evropske federacije novinara (EFJ) upućeno najvišim hrvatskim rukovodiocima i nadležnim institucijama u kojem se izražava zabrinutost zbog kriminalnih napada na imovinu Hrvatskog novinarskog društva (HND) izazvalo je izljeve navodnog domoljublja i brige za vladavinu prava grupice ljudi koja se naziva Hrvatskim novinarima i publicistima (HNIP).

EFJ je u pismu reagirao na ishod sudskog spora koji se protiv HND-a vodio više od 25 godina, a po kojem HND treba platiti čak 2,5 miliona kuna stečajnoj masi tvrtke U.T.T. Europa 92. ‘Sudska odluka navodno se temelji na krivotvorenim dokumentima, a to se posebno odnosi na fakture koje su trebale dokazati navodna ulaganja poduzeća U.T.T. Europa 92 u objekt HND-a. Osim toga, osnivač tvrtke i vjerovnik stečajne mase nepravomoćno je osuđen za davanje lažnog iskaza na sudu 28. juna 2019. Taj dokaz, ali i opetovani pokušaji pristupa imovini HND-a, navode na uvjerenje kako je cilj tužbi uznemiravanje i ekonomsko gušenje HND-a’, istaknuli su evropski novinari, koji još naglašavaju da ‘situacija posebno zabrinjava ako se uzme u obzir da bi oduzimanje imovine HND-u dovelo do gašenja društva’. EFJ poziva hrvatske vlasti da ulože sve napore kako bi se zaustavio progon HND-a i da istraže beskrupulozno ponašanje koje stoji iza ovog slučaja. ‘Nadamo se da će HND uskoro moći neometano obavljati svoju važnu ulogu zaštite novinara i slobode medija bez straha za svoju egzistenciju’, podvukao je EFJ u svom apelu.

U reakciji na njihovo pismo HNIP-ovci su pak poručili da se ‘protive bilo kakvim aktivističkim pritiscima’, dok su hrvatske institucije patetično pozvali ‘da im ne podliježu i da poštuju sudske odluke’. ‘Osim što možemo zaključiti da je spor trajao isuviše dugo što hrvatskom pravosuđu nije na čast, bilo kakve komentare, apele i pritiske da se sudski pravorijek promijeni u izvansudskim radnjama, poglavito političkim djelovanjem, smatramo nedopustivim i štetnim, a pogotovo jer je riječ o imovini jednog novinarskog društva, kao o imovini bilo kojeg pojedinca ili gospodarskog subjekta’, ističu iz HNIP-a. Dodaju da ‘sadržaj pisma smatraju neprimjerenim jer je suprotan uzusima civiliziranih društava u kojima su pravomoćne sudske presude konačne’.

1/1