Novosti

Politika

HOS i Milanovićeve pare

Udruge bivših pripadnika HOS-a tražile su za svoje manifestacije pokroviteljstvo istog tog predsjednika Republike kojeg sada pokušavaju uvaljati u blato

Myu3a8z3pkzmar9xtr1t0tb3wjs

Vinovnici incidenta u Okučanima (foto Ivica Galović/PIXSELL)

Udruge bivših pripadnika HOS-a, koje su se zadnjih tjedana međusobno natjecale koja će uputiti više uvreda na račun predsjednika države Zorana Milanovića, prešutjele su svojim članovima i cijeloj javnosti činjenicu da su u više navrata tražile pokroviteljstvo istog tog predsjednika kojeg sada pokušavaju uvaljati u blato.

Kako saznaju Novosti, nedugo nakon Milanovićeve inauguracije HOS-ove udruge molile su najviše pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske za svoje manifestacije, i to više puta. Da je pristao, HOS-ovci bi ga sasvim sigurno dočekali laudama i lovorikama. Kako od toga nije bilo ništa, pronašli su novog pokrovitelja, ovaj put političkog, i to u vidu Ministarstva branitelja Tome Medveda i desne struje HDZ-a. Potonja je do nogu izgubila nedavne stranačke izbore pa sada traži svaki način da naudi ne samo Milanoviću nego i premijeru Andreju Plenkoviću koji je znatno suzbio njihovu moć u stranci.

Naravno da je zbog svojih izjava i sam Milanović izazvao takve reakcije. U Jasenovcu je poručio da HOS-ovu spomen-ploču s ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, koju je Plenković premjestio u Novsku, treba maknuti, pa čak i baciti. Ništa blaži nije bio ni u Okučanima prilikom obilježavanja 25. obljetnice akcije ‘Bljesak’, kada je odustao od polaganja vijenaca i otišao s komemoracije. Povod takvoj odluci bila je prljava igra s protokolom u režiji Ministarstva branitelja. Prema protokolu, u Okučanima je bilo predviđeno da nakon čitanja imena poginulih branitelja vijence polažu najviši državni dužnosnici: premijer Plenković, potpredsjednici Vlade, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i Medved kao ministar branitelja. Milanovića na tom popisu nije bilo, a Ured predsjednika tek je 28. travnja, nekoliko dana prije manifestacije, dobio program, što dokazuje da je Medvedova tvrdnja kako se protokol znao barem deset dana ranije neistina.

Osim toga, prema tom protokolu, iza državnih dužnosnika vijence su trebali položiti branitelji predvođeni Zborom udruga gardijskih postrojbi, Udrugom specijalne jedinice policije, Koordinacijom udruga Brodsko-posavske županije i Udrugom stopostotnih invalida. Kako nikako nisu mogli izbjeći Milanovića, organizatori su u zadnji čas promijenili redoslijed, pa su prednost dobili branitelji, koji su prvi položili vijence. Među njima su bila i dvojica koja su se, nimalo junački, u zadnji čas skinula u majice s HOS-ovim znakovljem s ustaškim pozdravom. I ne samo to, nego su isti pozdrav donijeli na vijencima koje su položili uz spomenik ‘Kristalna kocka vedrine’. Bila je to kap koja je prelila čašu pa je Milanović, zajedno sa svojom delegacijom, napustio Okučane, poručivši da ne želi pristati na takva sitna podvaljivanja. Da nije to uradio, i sam bi se našao pred spomenikom ispod kojeg se kočoperio pozdrav ‘Za dom spremni’.

Medvedovo podvaljivanje protokola ne treba čuditi jer je ministarstvo koje vodi dvije godine financiralo rad revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Premda su Novosti više puta tražile da se javno objave imena članova povjerenstva koje je donijelo takvu odluku, za što su dobile podršku povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana, Ministarstvo branitelja to uporno ne želi napraviti pa su, sakrivši se iza zaštite ‘osobnog i profesionalnog integriteta’ i osobnih podataka članova, čak podnijeli upravnu tužbu Visokom upravnom sudu kako bi izbjegli objavu imena onih koji su odlučili javni novac dati kvazipovijesnoj udruzi u kojoj tvrde da je Jasenovac bio radni logor i da u njemu nije bilo raznih zločina.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više