>

novosti logo

Kolumne Kolumne

HRT, konačni pad

U informativnim emisijama, na kraju, HRT najavljuje igrane filmove i serije – to je doista jedinstvena programska inovacija zbog koje bi čovjek čupao kosu s glave. Zašto najavljuju samo igrane uratke, zašto ne i odbojku na pijesku, sinkronizirano plivanje, hokej na travi?

Dnevnik, Nova TV, 16. lipnja, 19:15

Mislav Bago i Vladimir Šeks vode razgovor koji nalikuje na dijalog Hamleta i grobara. Sličnost nije samo u činjenici da su obojica protagonisti drame u truloj državi, već i u hamletovskoj zagonetnosti Šeksovih poruka. Bago pita postoji li mogućnost da predsjednica odustane od utrke za novi mandat, a Šeks umjesto odgovora ispaljuje projektil razorne snage: ‘Ne bih ulazio u takve spekulacije. Sumnjam da je to realno. Moguće je, priča se koješta, da bi se njoj moglo prišiti nešto što bi je moglo kompromitirati…’ ‘A što bi je to kompromitiralo?’ radoznalo pita Bago – cilj je pogođen! – pa Šeks, majstor izmotavanja, zadovoljno vrda. Sjeme sumnje je posijano, insinuacija dalje sama radi svoj posao. Šeks više nije zainteresiran za produbljivanje materije: ‘Ne znam. Motaju se neke priče.’ ‘Tko bi je kompromitirao?’ pita Bago. ‘Ovi kojima je dala nogu’, kaže Šeks. ‘Onda je to njezin problem’, sliježe Bago ramenima. ‘Nije’, misteriozno zaključuje Šeks.

Rečene snimke neeksplicitnog Šeksa prouzročile su lavinu. Svi su ih protumačili onako kako su jedino mogli – Šeks je rekao kako netko ima materijale koji bi predsjednicu mogli kompromitirati. Tko je kompromitirao predsjednicu? Onaj kojemu je dala nogu. A kome je dala nogu? Pa Šeksu: bio joj je savjetnik, ali ga je potjerala, a on jedva dočekao priliku da se perfidno revanšira, dokazujući točnost uzrečice prema kojoj je osveta jelo koje se servira hladno.

Video-intervju Stjepana Mesića, Dnevnik.hr, 19. lipnja

Čini se da ni Stjepan Mesić – ako je suditi po 25 minuta dugom video-intervjuu za Dnevnik.hr – nije impresioniran mandatom Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice putnice koja je došla do skoro sto međunarodnih turneja, dok se recimo papa Franjo u svom pontifikatu jedva popeo iznad skromnih tridesetak (Miki Bandić to obiđe za godinu dana). Mesić, koji je na Pantovčaku proveo dva mandata, misli da Kolinda – koja je ‘zalutala na funkciju’ i ‘slučajna je predsjednica’ – može i pobijediti samo igrom slučaja. ”Teško je ocjenjivati njene postupke kad ona nema političku biografiju’, kazao je Mesić, dodajući da je Kolinda estradizirala funkciju predsjednice, a ured pretvorila u najraskošniju turističku agenciju u državi. ‘Previše je putovala po županijama s himnom i folklorom, a to nije dovelo ni do čega. Ona je cijelo vrijeme u kampanji, od početka mandata’, rekao je Mesić, koji je opširno govorio i o ortačkom kapitalizmu; o tome kako je Hrvatska u Jugoslaviji bila razvijena – imala je, kaže, industriju alata, a industrija alata je pokazatelj opće industrijske razvijenosti – dok je sada sve to uništeno. ‘Pogrešna je’, rekao je, ‘orijentacija samo na turizam i trgovinu’, takozvano TT gospodarstvo. I tako, puno je i dobro divanio doživotni bivši predsjednik – okorjeli vicmaher uvijek je zahvalan TV gost – a za kraj izdvajamo odgovor na pitanje po čemu će pamtiti Kolindin mandat. ‘Pamtit ću ga po navijanju na nogometu, grljenju i ljubljenju…, ali to nije posao predsjednika.’ Na stadione, rekao je, ne ide otkako su počela šovinistička divljanja. Eto, toliko od Mesića.

Dnevnik, RTL, HRT i Nova TV, 23. lipnja

Objavu predsjedničke kandidature špicenkandidata Miroslava Škore najbolje je popratio RTL koji je ovaj događaj dana, ako ne i tjedna, prikazao udžbenički uzorno. RTL Danas je najprije dao ključne dijelove Škorine video-poslanice rastrančiravši njezine glavne elemente: promjena Ustava, traženje velikih ovlasti, kritika Milanovića i Kolinde, kritika dosadašnjeg modela upravljanja zemljom itd. Potom su analizirali reakcije ključnih političkih igrača. Škoru, predvidivo, podržavaju Zekanović, suverenisti, uvjetno Željka Markić i taj dio spektra. Nakon toga voditelji su najavili prilog Ružice Đukić u kojemu su o Škorinoj kandidaturi pričali njegovi kolege s estrade. ‘Man’ se, Škoro, politike, da je to za pjevače, ja bih se kandidirao i pobijedio’, rekao je samouvjereni Mladen Grdović. Kolege su uglavnom bili rezervirani prema toj ideji, a zadnji je govorio estradni umjetnik Rojs, koji je rekao da će biti za Kolindu i kvit.

HRT-ov Dnevnik bio je, opet, školski primjer kako ne treba raditi – oni su cijelu priču otaljavali do bola. Malo Škorina videa, malo komentara okolo i to je bilo to. Dnevnik Nove TV dao je pak, poput RTL-a, dug i sadržajan prilog o toj temi. Jasno je zašto gledatelji bježe od HRT-a i idu Novoj i RTL-u: zato što Prisavlje zanima samo dvoje gledatelja, premijer i predsjednica, a Škorina kandidatura ne ide na ruku ni jednom ni drugom, mada bi – ako Kolinda prođe u drugi krug – Škorini glasovi prešli njoj, pa bi joj se mogao pokazati i kao saveznik. Ali što ako joj Škoro onemogući drugi krug? U svim anketama na najčitanijim hrvatskim portalima Škoro je u uvjerljivom vodstvu.

Dnevnik, HRT, 24. lipnja, 12:00

Hrvatska televizija doživljava, doista, konačni pad – analogija s naslovom popularnog filma nije se ovdje našla slučajno – koji bi netko ipak trebao zaustaviti. I oni su nečija djeca. U informativnim emisijama, na kraju, najavljuju se igrani filmovi i serije – to je doista jedinstvena programska inovacija zbog koje bi čovjek čupao kosu s glave. U podnevnom Dnevniku u ponedjeljak najavljuje se večernja repriza ‘Crno-bijelog svijeta’!? Zašto ne najavljuju i reprize s Trećeg programa? Zašto najavljuju samo igrane uratke, zašto ne i odbojku na pijesku, sinkronizirano plivanje, hokej na travi? Osim ovoga, svakoga dana bombardiraju nas reklamama za Dormeo madrace i slične stvari. Tu vrstu reklama treba zabraniti na javnoj televiziji i prepustiti ih komercijalnim medijima – javna se televizija treba baviti javnim sadržajima, koje je posve zapustila. Ukratko, dok netko ne rastjera te štetočine, HRT će doživljavati sudbinu Vjesnika, Trećeg maja, Uljanika, Ine, banaka i svih drugih reliquiae reliquiarum, kojih je prepuna ova zemlja.

1/1