>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Vrag odnija prišu

U razgovoru s premijerom Mislav Bago udario je strašan presing. Plenković je govorio glasom punim anestezije, ali nije uspio sakriti nervozu. Glavna riječ bila mu je ‘polako’ i upravo ona pokazuje zašto nam ide tako kako nam ide. Hrvatska vapi za žurnim promjenama, inače će totalno propasti

Studio 4, HRT, 6. ožujka, 18:30

Govoreći o Zvonku Bušiću, Tihomir Dujmović iz sekunde u sekundu bivao je sve egzaltiraniji. ‘Zvonko Bušić je toliko osebujan’, rekao je, ‘da ne bi bila dovoljna tri filma da ga se predstavi! To je čovjek koji odlazi krajem šezdesetih iz Hrvatske. U Jugoslaviji je Hrvatska bila potlačena, bila je kolonija, klasična kolonija…’

Na tom smo mjestu prekinuli slušanje uvaženoga gosta kako bismo razmislili o vedroj današnjici. Hrvatska više nije kolonija, naročito ne potlačena, klasična kolonija. U njoj je sve hrvatsko, osim onoga što nije – banaka koje godišnje izvlače milijarde, Ine, rafinerija, većine hotela na Jadranu, medija, duhanske industrije, uskoro i značajnih dijelova Agrokora. Ova je zemlja postala rezervat kompradorske inteligencije, u kojoj domoljubi drže lovu na računu a figu u džepu, dok državu najviše varaju oni koji se na nju najviše pozivaju, i tako dalje i tomu slično, sve znamo. A na pitanje zašto se Bušić ubio odgovor nije teško dati. Pa baš zato!

Otvoreno, HRT, 8. ožujka, 22:00

Hrvoje Zekanović ne zna što je rodna ideologija, pa onda logično ne može znati ni što je ‘prikrivena rodna ideologija’, niti kako se ona promovira kroz Istanbulsku konvenciju, ali on je svim silama protiv nje iako je tu konvenciju prije nekoliko godina promovirala Kolinda Grabar Kitarović, kao i Hrvatska demokratska zajednica. ‘Gdje je prikrivena rodna ideologija, jeste li vi pročitali taj dokument?’ Ta dva logična pitanja postavio mu je voditelj Mislav Togonal, ali Zekanović nije dao nijedan suvisao odgovor. Prtljao je, muljao, blefirao. Prisegnuo je da je konvenciju više puta iščitavao do dugo u noć, u zimsku bijelu noć, no na ponovljeno (pot)pitanje voditelja gdje se skriva ta vražja rodna ideologija, uzvratio je samo da u kući ima ‘tri kćeri, ženu i majku’. Onda je još jednom spomenuo ‘sporan sadržaj koji nameću zagovornici Istanbulske konvencije’, pa je počeo citirati pojedine članke tog dokumenta, koji je inače vrlo jednostavan iako ima preko stotinu stranica. Jedan je jedini važan članak: ‘Žene se ne smije tući’, odnosno ‘to vam nije tako u obitelji’, što god pojedine ministrice, u skladu s tradicijom, o tomu mislile. A protivnici konvencije, jasno, ne smiju reći da se zalažu za nasilje nad ženama, pa su izmislili ‘švercanje rodne ideologije’ kao borbenu karakternu masku.

Zekanovića je opako izvozao i Petar Štefanić u ‘Pressingu’ N1 televizije, pa bi naša preporuka njegovoj stranci bila jednostavna: samo za kućnu uporabu, ne puštati na TV!

Dnevnik Nove TV, 9. ožujka, 19:15

Mislav Bago vratio se u staru formu i opet leti kao leptir, ubada kao osa! U razgovoru s Plenkovićem udario je strašan presing – navaljivao je na premijera koji je upravo dobio zvučnu trisku iz Bruxellesa (njegova vlada uspjela je postići samo pet posto reformskih ciljeva koje je sama sebi zadala), nije mu dao predaha, izvlačenja, poluodgovora. Andrej Plenković govorio je glasom koji je bio pun anestezije, ali nije uspio sakriti nervozu. Izdala ga je ruka, koja je tijekom intervjua desetak puta posegnula za čašom vode na stolu. To je krunski dokaz da Plenki ipak posjeduje živce. Glavna riječ koju je koristio u intervjuu bila je ‘polako’ i upravo ona pokazuje zašto nam ide tako kako nam ide. Hrvatska vapi za žurnim promjenama, inače će totalno propasti. Marin Strmota, slavni odbjegnik iz populacijskog ministarstva Nade Murganić, na svom je Facebook profilu nedavno objavio kako svakoga dana iz Hrvatske ode 120 do 150 ljudi. Čak je i Kolinda u Argentini rekla da ‘Hrvatska umire’. Ovdje problem dakle nije rodna nego nerodna ideologija, ali nacija se po staroj navadi orijentira na krivi fokus. Kako god, pohvale nepotkupljivom Bagi, lakoteškom prvaku hrvatskih TV ringova!

Nedjeljom u dva, HRT, 11. ožujka, 14:00

Jedna je hrvatska stranka pristala na dobrovoljnu eutanaziju: na SDP-ovoj konvenciji samo je šest glasova bilo protiv Bernardićeve koncepcije hiperaktivnog glavinjanja kroz kaljužu hrvatske politike. Iako su u kuloarima brojni iskazivali snažno negodovanje protiv Berine tzv. politike, suprotstavio mu se nije nitko, odnosno to je učinilo nekih šest ljudi, koji su glasali protiv novog programa, od osam stotina koliko ih je ukupno došlo. Mirando Mrsić je objasnio kako se SDP nije pogledao u ogledalo i započeo promjene. ‘Ono što sam intimno očekivao – da ćemo pogledati unatrag i vidjeti što smo radili u proteklih godinu dana te da iz tih pouka izvučemo određene zaključke – nije se dogodilo. Prošlost se zaboravila kao da ništa nije bilo. Nismo spoznali koji su razlozi zašto nam rejting pada i zbog čega smo među građanima nedoživljeni kao stranka koja nudi rješenja i da stvari mogu biti bolje’, rekao je Mrsić i dodao da glasačko tijelo SDP-a odlazi. ‘Naši simpatizeri glasaju sada za Most ili Živi zid. To sam upozorio na konvenciji. Mislim da sam uputio poruke koje će odzvanjati u SDP-u’, kazao je Mrsić. Do daljnjega, neće.

Dnevnik, HRT, 11. ožujka, 19:00

Dragan Nikolić napravio je dobar prilog o promjenama kineskog ustava koje predsjedniku Si Đinpingu omogućuju doživotnu vlast. U prilogu je jedan analitičar iz Hong Konga rekao kako se boji da se Kina ovime vraća u razdoblje prije Denga, u eru Mao Zedonga, koju pamti po zlu ‘velikog iskoraka’ i ‘kulturne revolucije’. Čini se da svaka revolucija završava uspostavom carstva – u Engleskoj Cromwell, u Francuskoj Napoleon, u Rusiji Staljin, u Jugoslaviji Tito, u Koreji Kim Il-sung pa Kim Jong-un, u Kini sada Si Đinping… sve to ne zvuči obećavajuće. Svejedno, današnja Kina deset je puta naprednija od Hrvatske. U Kini vidimo obrazovanje političara, eliminaciju plagijatora i prekršitelja zakona, masovno kažnjavanje korumpiranih, rasturanje monopola, uvođenje tržišta, formule tipa pogledajmo se u ogledalo i mijenjajmo… U Hrvatskoj plagijatori vladaju posvuda, od Sabora do Ustavnog suda, formula je ‘polako, vrag odnija prišu’, a o političkim školama nitko ne razmišlja – zadnja je bila ona u Kumrovcu. Za 90 milijuna članova koliko ih ukupno ima kineska partija organizirano je sto milijuna obuka i obrazovnih tečajeva. Svi dužnosnici višeg ranga podvrgnuti su revizijama rezultata u gradovima ili provincijama kojima upravljaju i testiranju. Na svim razinama smijenjeno je 17.000 dužnosnika jer testove nisu prošli. Čak 9.500 nije dobilo unapređenje. Nekoliko desetina tisuća je smijenjeno zbog plagijata, falsifikata i drugih prekršaja. Među novopostavljenima na nivou gradova i oblasti gotovo polovina su ljudi koji imaju profesionalne kvalifikacije i radno iskustvo u poduzećima, na sveučilištima i u istraživačkim institutima…

1/1