Novosti

Politika

HRT mora organizirati sučeljavanje o referendumu u Puli

Zeleno-lijevi blok zatražio je od Hrvatske radiotelevizije da hitno organizira medijska sučeljavanja o nedjeljnom referendumu o sudbini Lungomare u Puli na kojem će sudjelovati obje strane - referendumska inicijativa i predstavnici Grada Pule

Large lungomare

Ivana Nataša Turković i Aleksej Orel (foto Srećko Niketić/PIXSELL)

Kako je do lokalnog referenduma o Lungomare preostalo samo pet dana, kao saborski Klub koji ima članove u Odboru za informiranje, informatizaciju i medije očekujemo da Hrvatska radiotelevizija hitno organizira medijska sučeljavanja na kojima će sudjelovati obje strane - referendumska inicijativa i predstavnici Grada Pule - te time ispuni obavezu upoznavanja javnosti sa svim relevantnim činjenicama i pozicijama i na taj način pokaže da poštuje i provodi Zakon o HRT-u i vlastita Pravila, stoji u otvorenom pismu koje su glavnom ravnatelju HRT-a Robertu Švebu, urednici Informativno-medijskog servisa Katarini Periša Čakarun te Programskom vijeću HRT o propustima u informiranju javnosti o građanskom referendumu u Puli uputili članovi Zeleno-lijevog bloka u Saboru.

Prema njihovim tvrdnjama, HRT je dužan osigurati otvorenu i slobodnu raspravu o svim pitanjima od javnog interesa, promicati, među ostalim, demokratske vrednote i institucije i civilno društvo te unaprjeđivati kulturu javnog dijaloga.

"Građanke i građani Pule izborili su pravo na održavanje lokalnog referenduma o Lungomare. Dužnost HRT-a kao javnog medijskog servisa jest proizvodnja i emitiranje sadržaja putem kojih bi se hrvatska, a naročito javnost u Puli, upoznala sa svim relevantnim činjenicama i pozicijama vezanima za navedenim referendum – kako onih građanske inicijative, tako i predstavnika Grada Pule koji se protive i referendumu i referendumskom pitanju. Štoviše, sukladno HRT-ovim Pravilima o postupanju HRT-a tijekom referenduma, HRT je dužan cjelovito posredovati sve relevantne, političke i druge informacije, ocjene i mišljenja, koja omogućuju javnosti da prema savjesti odluči o referendumskom pitanju. Istim Pravilima određeno je da će HRT tijekom referendumske kampanje organizirati posebne emisije na radijskim i televizijskim kanalima, uz njihovu, za ovaj slučaj primjenjivu, realizaciju na regionalnim radijskim postajama, na HTV 4 i u regionalnom dnevniku, te uz dostupnost svih informacija na internetskim stranicama HRT-a", stoji u pismu koje potpisuje Sandra Benčić, predsjednica saborskog kluba Zeleno-lijevog bloka.

U utorak je član Građanske inicijative za referendum za Lungomare Aleksej Orel rekao da u Inicijativi nisu ništa znali o ograđivanju šumice na pulskom šetalištu Lungomare trakama s oznakom "private", kako se to sugerira, i kako su oni odabrali demokratskim putem izboriti se za cilj.  

"Mi smo odabrali demokratskim putem boriti se za naš cilj, a sugrađane koji su to napravili niti osuđujem, niti ne osuđujem, niti je na meni da to činim. Definitivno Inicijativa nema nikakve veze s onim što se noćas dogodilo na Lungomareu", kazao je Orel .

Podsjetio je kako su se za vikend pojavile crvene zastave na koje su se ljudi potpisivali, no, ni to nije bio dio njihove inicijative. "To dodatno zbunjuje građane koji misle da su potpisom na nekakvu zastavu dali glas na referendumu. Dosta smo demokratski nepismeni",  naglasio je član GI Orel.

Njemu je pak, pred početak konferencije za novinare koja je održana kod sportsko-rekreativnog centra Valkane, predstavnik investitora iz Hotela Valkane Zoran Kostić predao trake zamotane u oblik lopte, kojim je bila ograđena šuma. Kostić je izjavio da "vraća trake", očito aludirajući kako je Inicijativa navodno povezana s njihovim postavljanjem, a s ciljem da se stvori dojam da su investitori postavili trake.

Referirajući se na taj postupak članica Inicijative Ivana Nataša Turković rekla je da oni neće tužiti Kostića zbog insinuiranja da su postavili trake. "Hvala mu na lopti i obećavamo da ga nećemo tužiti zbog toga. Naši članovi su već dobivali tužbe, a mi ćemo biti fer i kada nas optuži bez da postoji ikakav dokaz da smo nešto učinili", poručila je.

Dodala je da Inicijativa raspolaže informacijom kako se po uvidu u katastar, gradnja hotela u gornjem dijelu Sportsko-rekreacijskog centra Valkane najvjerojatnije preljeva na znatni dio šumskog područja, zbog čega traže od države da što prije reagira i zaustavi proces izdavanja lokacijske dozvole. "Jasno je da je pravna situacija za cjelokupno zemljište u vlasništvu tvrtke Valkane d.o.o. vrlo komplicirana. Međutim, kako svjedoče mnoge presude u Hrvatskoj,  situacija sa šumskim zemljištem ne bi trebala biti toliko pravno zamršena", rekla je Turković.

Podsjetila je da je Inicijativa ljetos izvijestila niz nadležnih institucija o mogućim kažnjivim djelima i šteti počinjenim državi i Gradu Puli u postupku stjecanja vlasništva nad zemljištem Valkana i Lungomara, a tijekom pretvorbe i privatizacije bivše Tvornice cementa. Naglasila je da je osim DORH-u, prijava potencijalno nezakonitih uknjižbi vlasništva dostavljena i Županijskom i Općinskom državnom odvjetništvu u Puli i Pazinu te Državnom uredu za reviziju, PNUSKOK-u te nadležnim ministarstvima kao i upravnoj inspekciji. Ivana Nataša Turković je ustvrdila da je prema dobivenim informacijama, DORH pokrenuo istragu.

Građanska inicijativa prikupila je u svibnju više od 11.000 potpisa za referendum o gradnji hotela na Valkanama.  Referendum će se održati u nedjelju, 9. listopada.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više