Novosti

Društvo

Hrvatska riječ i Novosti na MIT-u

Na četvrtom festivalu Media in Time dodijeljene su nagrade HND-a za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević", a u razgovoru o položaju manjinskih medija sudjelovale su, između ostalih, urednica Hrvatske riječi i urednica Novosti

Large mit

Dobitnici nagrada za lokalno novinarstvo: Damir Tolj, Martina Pereša, Bruna Papić i Petrinjski radio (foto MIT)

U Vinkovcima i Vukovaru 16. i 17. lipnja održan je četvrti Media in Time, festival novinarstva Centra za kulturu medija i partnera – Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji pokazuje važnost organiziranja kvalitetnog medijskog događaja izvan Zagreba, u ovom slučaju na istoku Hrvatske.

Drugu godinu zaredom dodijeljene su nagrade HND-a za lokalno novinarstvo "Anđelko Erceg" i "Siniša Glavašević", kako bi se odalo priznanje lokalnim novinarima koji ulažu napore u kvalitetno novinarsko informiranje i istraživanje na razini lokalnih medija. Novinar Slobodne Dalmacije Damir Tolj dobio je nagradu "Anđelko Erceg" za seriju tekstova o splitskom Brodosplitu, a novinarka portala Istra24 Martina Pereša nagrađena je u kategoriji internetskog novinarstva za tekstove o spašavanju osoba s prevrnute jedrilice u pulskom akvatoriju. Nagradu "Siniša Glavašević" u kategoriji radija dobio je Petrinjski radio koji i dalje redovito emitira iz kontejnera, a u TV kategoriji nagradu je dobila novinarka Libertas televizije Bruna Papić za prilog o nepravednoj dodjeli novca javne uprave.

Prije dodjele nagrada u Gradskom muzeju Vinkovci održana je panel-rasprava "Novinarski fotografi – zanimanje koje izumire" na kojoj se razgovaralo o važnosti fotografije u medijskom izvještavanju, o čemu su govorili slavonskobrodski fotograf Danijel Soldo, predsjednik Foto kluba Vinkovci Dražen Bota, Vanja Stokić, osnivačica Foto baze, prvog foto-stocka u BiH i Ajdin Kamber, bosanskohercegovački novinar, snimatelj i fotograf.

Drugog dana festivala u Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru održana je rasprava na temu "Manjinski mediji i identitet zajednice" koju je moderirao Tomislav Levak, predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Sudionice rasprave bile su Zlata Vasiljević, urednica tjednika Hrvatska riječ iz Subotice, Vera Pavlović, urednica informiranja i izdavaštva Saveza Rusina RH, novinarka Radio Dunava Anđelka Pejić i urednica Novosti Andrea Radak. Razgovaralo se o financiranju manjinskih medija u Hrvatskoj i Srbiji, o tome koji su im uređivački i tematski prioriteti, s kakvim se sve problemima u svojem radu susreću, bave li se i na koji način političkim temama i kakve to reakcije u društvu izaziva, te doživljavaju li njihovi novinari i urednici u svom radu napade i neugodnosti.

Urednica Novosti govorila je o kampanji protiv našeg tjednika koja je započela u travnju huškačkom naslovnicom i objavom impresuma Novosti i Vide, odnosno imena i prezimena svih članova redakcije, u jednom opskurnom tjedniku, a zatim se prelila i u Sabor. HND je promptno reagirao i iskazao podršku prozvanim kolegama, ali izostaje solidarna reakcija velikih medija i većine opozicijskih saborskih zastupnika.

- Za sada nema ni reakcije Državnog odvjetništva, iako su svi zaposlenici i suradnici tjednika Novosti ovime postali svojevrsne mete - kazala je Radak.

- U nizu slučajeva napada na tjednik Novosti, o čemu mogu pričati jer smo kao HND upoznati s problematikom, policija je odradila svoj dio posla, ali pravosuđe nije. Iskreno me je sramota radi toga – istaknuo je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Novinari i suradnici Hrvatske riječi također se susreću s brojnim problemima.

- Broj pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji svakodnevno opada, što se osjeti i u medijskim vodama. Tijekom godina imali smo niz uvreda i prijetnji i to samo zato što smo hrvatski medij i što smo pisali o nekim društvenim problemima – rekla je Vasiljević.

Dodala je kako pripadnici hrvatske nacionalne manjine dodatnu zategnutost osjećaju u vrijeme pogoršanja odnosa Srbije i Hrvatske, što vrijedi i za pripadnike srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Prema riječima Vere Pavlović, rusinska manjinska zajednica više nema redakciju koja bi mogla osigurati novinarima redovite prihode i nedostaje mladih ljudi koji bi preuzeli poslove uređivanja njihovih izdanja. Anđelka Pejić rekla je kako su novinari Radio Dunava nekoliko puta nailazili na neugodnosti i dodala da o nekim manjinskim i lokalnim temama izvještavaju samo manjinski mediji jer medije s nacionalnom pokrivenošću one ne interesiraju.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više