Novosti

Društvo

"Hrvatskim tjednikom" bavi se i Ured pučke pravobraniteljice

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter kazala je da se pisanjem Hrvatskog tjednika, koji je sve novinare tjednika Novosti i Vida TV-a nazvao neprijateljima Hrvatske, bavi i njen Ured koji je otvorio predmet vezan za pisanje tog huškaškog lista

Large foto nova

S naslovnice Hrvatskog tjednika

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo u ponedjeljak osudilo pisanje Hrvatskog tjednika, pozvavši DORH na podnošenje kaznene prijave, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga također je negativno govorila o listu koji je u zadnjem broju sve novinare tjednika Novosti i Vida TV-a prozvao neprijateljima Hrvatske.

- Hrvatski tjednik u svakom broju huška i omalovažava pripadnike nacionalnih manjina, što ne prolazi bez posljedica. Ispred Srpskog narodnog vijeća su se palile Novosti i uništavale ploče s natpisom SNV. To je huškačko novinarstvo i nadam se da će pravosuđe postupiti po prijavama - rekla je potpredsjednica Vlade.

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter najavila je da će se ovim slučajem pozabaviti i njezin Ured.

- Zabrinjavajuće je da se objavljuju imena i prezimena novinara te se navodi da su izdajnici Republike Hrvatske i četnici. U međuvremenu sam imala prilike pročitati članak i mogu reći da smo otvorili predmet i sasvim sigurno ćemo se time baviti - rekla je.

Podsjetimo da je HND najoštrije osudio huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i na Vidi TV, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatski tjednik.

"U tekstu koji potpisuje Ivica Marijačić doslovce se navodi kako 'Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske'. Ovakvom izrazito opasnom tekstu prethodila je grozomorna naslovnica koja glasi: "Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske, stoji u objavi HND-a.

Upozoravaju da je etiketiranje pojedinih novinara i medijskih redakcija, kojima je izdavač Srpsko narodno vijeće, kao "četničkih gnijezda", "ultravelikosrpskih šovinista", "mrzitelja Hrvatske i hrvatskog naroda" i "državnih neprijatelja" primjer govora mržnje, kojim bi se u svakoj demokratskoj zemlji pozabavila i tijela kaznenog progona.

"Osnovano je smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te novinarima koji u navedenim medijima rade. U tom kontekstu posebno spornim smatramo objavljivanje imena urednika, novinara i suradnika tjednika i portala Novosti i Vide TV, što se ne može tumačiti drukčije nego huškanje na nasilje protiv tih ljudi na diskriminatornoj osnovi", smatra vrh HND-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više