Novosti

Društvo

I Hrvatska je obuhvaćena desekularizacijom

Prema rezultatima popisa stanovništva u proteklih 20 godina broj ateista, agnostika i vjerski neopredijeljenih sa 5,2 posto iz 2001. godine povećao se na 10,2 posto na lanjskom popisu, kazao je profesor Lino Veljak

Large tribina

Nikolina Hazdovac Bajić, Lino Veljak, Vesna Milković Puhovski i Jaroslav Pecnik (foto Josip Regović/PIXSELL)

Društvena polarizacija na vjernike i nevjernike u klimi političkog klerikalizma i građanskog konformizma, te kakva je razina sekularne kulture u sekularnoj državi kao što je Hrvatska u kojoj po posljednjem popisu stanovništva živi preko 78 posto katolika, bila je tema tribine „Sekularna kultura u Hrvatskoj u svjetlu novog popisa stanovništva“ u organizaciji Zaklade Josip Sruk sekularist i Udruge Protagora.

Kako politizacija religije, financiranje crkve javnim novcem, utjecaj crkve na društvene procese i zakonodavne okvire, te poimanje religioznosti kao normativne pozicije kroje društvenu stvarnost, pokazalo je istraživanje profesorice sociologije religije sa dubrovačkog Sveučilišta dr. Nikoline Hazdovac Bajić koje je obuhvatalo političare, aktiviste i medijske djelatnike koji su ispitivani u periodu od listopada 2020. do listopada 2021., što se poklopilo sa vremenom posljednjeg popisa stanovništva.

- Istraživanje je pokazalo oštre razlike između dvije skupine sugovornika. Jedni kritiziraju istupe svećenika i biskupa koji otvoreno promoviraju specifičnu političku opciju, što za njih predstavlja prikrivenu koaliciju crkve i određenih političkih stranaka na temelju kojih onda crkva ostvaruje financijske beneficije i snažnu društvenu poziciju, a političke stranke šire i jačaju svoju glasačku bazu iskorištavanjem vjere i vjerskih osjećaja. Dio ispitanika je direktno ili indirektno u kontekst sekularnosti doveo i odnos nacionalnog i religijskog identiteta kao jednog izvora emocionalnog potencijala čije pražnjenje se može manifestirati kao neki budući sukob. S druge strane su sugovornici koji smatraju da se stavovi crkve i religioznih pojedinaca mogu pozicionirati kao dominantni u društvu ako ih podrži većina građana, te da svako protivljenje takvoj demokratskoj borbi predstavlja odraz jakih antireligijskih tendencija iz socijalističke prošlosti - istakla je Nikolina Hazdovac Bajić o provedenom istraživanju i poručila da demokracija ne ovisi samo o podržavanju stavova većine građana, već mora uključiti i niz dodatnih mehanizama osiguranja koji će štititi manjine i prava manjina.

Da je Hrvatska ipak obuhvaćena desekularizacijskim trendovima smatra jedan od utemeljitelja Protagore i nekadašnji profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Lino Veljak. Stavove temelji na padu broja katolika, značajnom rastu ateista, smanjenju agnostika i izrazitom rastu vjerski neopredijeljenih građana u Hrvatskoj što pokazuju rezultati posljednjeg popisa stanovništva.

- Usporedio sam zbroj ateista, agnostika i vjerski neopredijeljenih na popisima stanovništva u proteklih 20 godina što je dovoljno dugo razdoblje da bi mogli jasno razabrati trendove. Taj zbroj 2001. iznosio je 5,2 posto, a na prošlogodišnjem popisu porastao je na 10,2 posto. Desekularizacijski trendovi u skladu su sa trendovima u najrazvijenijim zemljama zapadne Europe, mada u mnogo manjem omjeru – naveo je Lino Veljak.

Politički analitičar Jaroslav Pecnik istakao je da danas, u sjaju demokracije, ne postoje crkveni zvaničnici koji su spremni prevladati jaz i prihvatiti se ekumenskog dijaloga koji je, kako je rekao, postojao čak u vrijeme „crnog mraka“ socijalizma.

- U Hrvatskoj se pojam sekularne kulture vezuje i mjeri u odnosima s rimokatoličkom crkvom čiji je utjecaj na hrvatsko društvo posljednjih decenija previše izražen, preprisutan i poguban što je vidljivo u svim porama društva, a posebno u obrazovanju gdje se djeca osnovnoškolske dobi indoktriniraju vjerskim dogmama – zaključio je Pecnik.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više