Novosti

Kronika

Искoрaк у зajeдништвo

Нaдaм сe дa ћe oвaквa oкупљaњa пoстaти трaдициja, кaкo у Пoжeги тaкo и у другим мjeстимa нaшe жупaниje, истaкao je зaмjeник жупaницe Никoлa Ивaнoвић нa Бoжићнoм приjeму у Пoжeги

Large pozega 4 v milkovic

S tradicionalnog Božićnog prijema u Požegi

Gradsko Vijeće srpske nacionalne manjine iz Požege, u suradnji s požeškom parohijom SPC-a i zamjenikom županice Požeško-slavonske županije Nikolom Ivanovićem, organiziralo je 4. januara već tradicionalni Božićni prijem kojem su prisustvovali vladika pakračko-slavonski Jovan, županica Antonija Jozić, gradonačelnik Požege Željko Glavić i konzulica Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić, kao i sekretar eparhije protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović. Osim njih, tu su bili i brojni članovi srpskih manjinskih vijeća, srpskih organizacija i politički predstavnici Srba u županiji, kao i drugi uzvanici iz političkog, društvenog i javnog života Požege i županije.

Kako je predsjednik VSNM-a izostao s prijema zbog bolesti, u ime Vijeća, u svoje ime i u ime srpske zajednice županije prisutnima se obratio Nikola Ivanović.

- Ovo je velika čast i veliki iskorak da u zajednici u kojoj živimo proslavimo ovaj najradosniji hrišćanski praznik Božić. Nadam se da će ovakva okupljanja postati tradicija, kako u Požegi tako i u drugim mjestima naše županije – istakao je Nikola Ivanović koji je prisutnima prenio božićne i novogodišnje čestitke potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića.

- Zajedništvo je ono što treba graditi i trebaju se učiniti određeni iskoraci. Ako svatko od nas učini jedan korak naprijed u odnosu na jučer, učinili smo već jako puno za državu u kojoj živimo – rekla je županica Jozić.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas večeras i biti s vama u ovom predbožićnom ozračju, pogotovo danas kada je zbog svih globalnih ugroza među svima nama puno straha i neizvjesnosti. Zato ovakvi događaji doprinose jačanju duha i drago mi je da to dijelim sa svima vama – rekao je gradonačelnik Glavić i svima čestitao Božić.

Prisutnika se obratio i požeški paroh Nikola Petrović koji je došao prije nekoliko mjeseci. – Nadam se da je ovo lep početak jednog dugog i plodnog druženja i saradnje, kao i da ćemo na starim temeljima ponovo sazidati nove građevine koje će nas, daj Bože, nadživeti i ostati našim potomcima da se diče i ponose našim malim ali istorijskim uspesima - podvukao je paroh.

Na prijemu je lomljena pogača s novčićem koji se našao u rukama županice, nakon čega se prisutnima obratio i vladika Jovan.

Srpsko narodno vijeće (SNV) će sutra, u četvrtak, u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković" obilježiti Božić.  U gimnazijskom atriju, u skladu sa zadanim pandemijskim mjerama, i ove godine će se okupiti uzvanici, suradnici, prijatelji i simpatizeri SNV-a, kao i državni vrh RH-a, a božićni blagoslov će udijeliti patrijarh Srpske pravoslavne crkve PorfirijeProslava božićnih i novogodišnjih praznika, koje slavimo prema Julijanskom kalendaru, bit će prilika da se dodijele i tradicionalne godišnje nagrade SNV-a koje nose imena naših uglednh sunarodnjaka i sugrađana.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više