Novosti

Kronika

Radna akcija u Crkvenim Vrhovcima

U selu nadomak Požege održana je akcija raščišćavanja ostataka crkve posvećene Uspenju presvete Bogorodice, koja je minirana početkom rata 1990-ih

I pored lošeg vremena 20-ak aktivista srpskih organizacija i mještana požeškog kraja skupilo se na radnoj akciji raščišćavanja ostataka crkve posvećene Uspenju presvete Bogorodice u Crkvenim Vrhovcima, selu desetak kilometara udaljenom od Požege. Crkva stara nekoliko stotina godina, koja je imala veliku važnost za ovaj kraj, minirana je početkom rata 1990-ih, iako nekoliko desetina kilometara unaokolo nije bilo ratnih dejstava.

Radnu akciju organizirali su VSNM Požeško-slavonske županije i Grada Požege te parohija požeška uz podršku SDSS-a. U akciji je angažiran i bager koji je razvlačio gomile cigle iz srušenih zidova kako bi je učesnici mogli očistiti i složiti. Kasnije je planiraju iskoristiti za gradnju nove kapele.

- Posao nam je olakšalo to što je lani Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj ovdje organizirala akciju krčenja žbunja i raslinja koje je naraslo, tako da smo samo trebali pokositi okolinu - rekao nam je predsjednik županijskog VSNM-a Nikola Ivanović.

- Drago mi je i da su u akciji učestvovali i mladi, prije svega nekoliko njih iz sela Duboka. Uoči radne akcije bojao sam se da nitko neće doći zbog lošeg vremena, tako da sam vrlo zadovoljan odzivom, ali i urađenim s obzirom da smo i bager i mi radili više od pet sati - rekao je Borivoj Miljković, predsjednik VSNM-a Požege.

- Pripremamo ciglu kako bi po ideji paroha požeškog Aleksandra Bjelića na ovom mjestu sagradili umanjenu repliku crkve s obzirom da je prije sto, dvjesto godina ona bila važna za narod Požeške kotline koji se tu okupljao. Lani smo u novom sazivu gradskog Vijeća prvi put nakon 30 godina na ovom mjestu obilježili Veliku Gospojinu, hramsku slavu nekadašnje crkve - rekao je Miljković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više