Novosti

Kratko & jasno

Iva Rosandić: Novo medijsko okružje transformiralo je filmsku kritiku

Projektom Dokunet Video namjeravamo proizvoditi podcaste koji se ne bi zaustavljali na tradicionalnoj filmskoj analizi, već želimo detektirati probleme s kojima se susrećemo kroz teoriju i praksu, kaže zamjenica glavnog urednika portala Dokumentarni.net

Large kultura mini rosandic web

(foto Osobna arhiva)

Uz vaš portal Dokumentarni.net, nedavno se među projektima udruge Dokumetar koje je HAVC podržao našao i Dokunet Video. O čemu je riječ?

Novi projekt Dokunet Video proizašao je iz ideje proširivanja dosadašnjeg načina rada, a dijelom je pokušaj dohvaćanja publike manje orijentirane na tradicionalne medije. S obzirom na to da je Dokumentarni.net prvenstveno usmjeren na domaću/regionalnu dokumentaristiku, čini nam se da videoformat može doprinijeti daljnjoj vidljivosti. Projekt proizlazi iz serije videoeseja koji posljednjih godinu dana razvija glavni urednik Hrvoje Krstičević, kombinirajući izvorne autorske tekstove s filmskim kadrovima.

Dokunet Video stremi korak dalje – namjera nam je stvarati podcaste u formi razgovora s predstavnicima scene, od redatelja, teoretičara do samih kritičara, ali ne bismo se zaustavljali na tradicionalnoj analizi, već želimo detektirati probleme s kojima se susrećemo kroz teoriju i praksu, od produkcijskih okvira, mogućnosti filmske kritike, pa do društveno relevantne problematike i načina na koji je konkretni filmovi adresiraju. Naravno, plan je dalje razvijati kratke autorske forme, odnosno klasične intervjue i izvještaje s festivala.

Postoji li potpora ovakvom, kod nas još uvijek nestandardnom tipu medijske proizvodnje koja bi mu omogućila primjerene produkcijske uvjete i kontinuitet?

Nesigurnost opstanka koja proizlazi iz projektne prirode potpora osnovni je problem čitave nezavisne scene. Samo nas jedan natječaj dijeli od povratka na razinu za koju smo mislili da je nadvladana. Što se tiče razvoja nestandardnih formata, tek smo u početnoj fazi. Podrška HAVC-a pritom nam je presudna da bismo uopće mogli razmišljati o produkciji sadržaja koji zadovoljava određene standarde.

Također, čini nam se da je u našem kontekstu riječ o još uvijek sporadičnom aspektu audiovizualne kulture koji će tek u budućnosti imati konkretniju ulogu. Zasad tražimo niše u postojećim natječajima koji podržavaju neki oblik sličnog posredovanja sadržaja. Nadamo se u trenutnoj konstelaciji pokušati dosegnuti željeni kontinuitet, a o iznosima i broju potpora ovisit će i količina realiziranog sadržaja.

Na digitalnim platformama bujaju različiti kritičarski videoformati. Kako se u tom procesu transformira filmska kritika i analiza?

Novo medijsko okružje automatski je transformiralo kritiku i analizu, i to prvenstveno iz kuta otvorenosti za nove, nestandardizirane glasove, neopterećene klasičnim normama i okvirima. To ne znači da je sav sadržaj nužno kvalitetan, ali bitna je pozadinska ideja slobodnog priključivanja, čime se ruši tradicionalni mit o području rezerviranom za odabrane.

Filmska analiza nadilazi zatvorenost teksta i preobražava se u oblike koji ga nadopunjavaju, nekad i otvoreno s njim polemiziraju. Ovisno o afinitetu, svatko će od nas više naginjati jednom od pristupa, ali mjesta susreta imaju potencijal potaknuti kreativnost, privući daljnje sudionike i prirodno interferirati različite oblike izraza. Najvažnije je neki oblik kulturne razmjene održavati živim.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više