>

novosti logo

Intervjui Intervjui

Ivan Đurić: Nacionalizam je još veoma živ i moćan

U našem regionu ne postoji svest koliko je opasno širenje etničke mržnje, iako su nas posledice toga praktično uništile, kaže programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji povodom nagrade za ljudska prava ‘Vaclav Havel’

U čemu je značaj nagrade ‘Vaclav Havel’ Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope koju je dobila Regionalna nevladina mreža Inicijativa mladih za ljudska prava?

Značaj nagrade vidimo u tome da predstavlja potvrdu vrednosti koje zastupamo, i to sa izuzetno važnog mesta. Fokus našeg rada jeste prevazilaženje i suočavanje sa posledicama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, ali to takođe predstavlja građenje osnova na kojima se temelji prevencija budućih sukoba. Ovom nagradom je celom regionu poslata poruka da to mora biti prioritet. U našem regionu ne postoji svest koliko je opasno širenje etničke mržnje, iako su nas posledice toga praktično uništile. U Savet Evrope smo otišli da kažemo ono što ovde govorimo neprestano, da je nacionalizam koji nas je uveo u ratove i uništio toliko života, naše države i društva, i dalje veoma živ i moćan.

Nagrada vam je uručena ovog tjedna na svečanoj ceremoniji u Strasbourgu?

Mreža Inicijative mladih postoji u Srbiji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, i u našim aktivnostima učestvuje nekoliko stotina aktivista. Iako je samo nas nekoliko bilo u Strazburu, ovo priznanje dodeljeno je svima njima, kao i onima koji su u prethodnih 16 godina davali smisao Inicijativi. Nastavljamo sa povezivanjem mladih u regionu, da budu lideri procesa pomirenja na ličnom, ali i javnom planu.

Kako ocjenjujete suradnju između država regiona?

Nazvao bih je šizofrenom. Na najvišem političkom nivou saradnja je odlična dok su svi u istoj prostoriji. Sa druge strane, isti ti političari su oni koji najviše demotivišu i grade narativ protiv saradnje društava. Svi smo se pomirili sa tim da je u toku predizbornih kampanja u našim državama nacionalizam na steroidima jer se ‘na tome dobijaju glasovi’. To mnogo govori o političkim elitama, ali mislim da mnogo više govori o nama, biračima i društvu u kome živimo.

Koliko uspijevate u naumu da kreirate društva u kojima se stavovi neće zasnivati na predrasudama i nepouzdanim informacijama?

U ovoj misiji nismo sami, mnogo je pojedinaca i grupa iz različitih oblasti života angažovano na tom cilju. Osim prepreka koje su specifične za naše prostore, treba imati u vidu globalne trendove rasta nacionalizama i ignorisanja činjenica. Svakako smo i dalje posvećeni tom cilju, koji je dugoročan.

1/1