Novosti

Društvo

Ivan Zidarević: Ne žele gej krv

Reč je o iracionalnim strahovima, predrasudama, neznanju i izuzetnom nepoštovanju tuđeg dostojanstva. Sva krv se jednako testira uz to da Zavod za transfuziju krvi vrši trijažu prema statusu državljanin ili ne, heteroseksualac ili homoseksualac, kaže aktivist za ljudska prava i kolumnist Autografa

Large zidarevic

Zbog čega niste mogli darovati krv u Zavodu za transfuziju krvi u Zagrebu?

Bio sam prvi put odbijen 2015. jer sam imao status stranca, sa odobrenim petogodišnjim boravkom u RH do dobijanja državljanstva prošle godine. Čak i za spašavanje tuđih života, prihvata se isključivo krv hrvatskih državljana. Pre par dana sam ponovo odbijen samo zato što sam javno rekao da sam homoseksualac i živim u porodičnoj zajednici istog pola. Pravilnik o darivanju krvi ima kojekakve zabrane, ograničenja, jer se prati samo epidemiološka slika svojih državljana i valjda samo onih koji ne kažu javno da su homoseksualci jer još niko nije žigosan, neki bi možda i to radili, da mu seksualna orijentacija piše na čelu.

Vaše iskreno priznanje je dovelo do toga da budete diskriminirani?

Pre par dana, video sam na internetu da je jedan outani političar darivao krv pa sam krenuo i ja. Dan pre nego što sam fizički došao u Zavod, odbijen sam putem elektronske poruke jer sam im pisao i najavio se da ću doći, da kao gej muškarac iz porodične zajednice istog pola darujem krv. Kako se ovde radi o medicinskom postupku koji je baziran na individualnom pristupu, Zavod nije smeo da me odbije, online, na neviđeno. Zanimljivo da homoseksualci državljani i dalje daruju krv. Na obrascu koji se popunjava postoji objašnjenje trajne zabrane za davaoce koju niko ne može, barem ne pre darivanja krvi, od strane Zavoda da utvrdi. Isključivo se postupa po izjavi i na poverenje. Ako prećutite deo da ste imali seksualni odnos sa muškarcem, bićete davalac. Ako nikada i niste imali seksualne odnose sa muškarcima a izjasnite se da ste gej, ni tada nećete moći darivati krv. Ja sam upravo odbijen jer sam javno rekao da sam homoseksualac, što nije kazneno delo ni prekršaj!

Pravilnici diskriminiraju dok nedostaje toliko nužne krvi za spas ljudskih života.

Godinama mi se javljaju stranci, sa odobrenim privremenim i stalnim boravkom u RH, koji imaju želju da daruju krv ali ne uspevaju. Ovde se govori o iracionalnim strahovima, delom predrasudama, neznanju ali i izuzetnom nepoštovanju tuđeg dostojanstva. Jer, sva krv se jednako testira uz to da Zavod vrši trijažu prema statusu državljanin ili ne, heteroseksualac ili homoseksualac (ali samo ako se tako izjasnite) i sve to vređa zdravu pamet i pravi građane lažove drugog, trećeg, petog reda.

Obratili ste se uredu pravobraniteljice?

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić godinama ističe kako postoje nove smernice na nivou država EU-a i Saveta Evrope, to uključuje i presude po ovom pitanju. Upravo u jednoj od takvih presuda Evropskog suda navedeno je da trajna zabrana za čitavu grupu gej muškaraca postoji samo ako ne postoje manje ograničavajuće metode za obezbeđivanje visokog nivoa zaštite zdravlja primatelja, te da treba izabrati manje ograničavajuće mere ako se već sva krv jednako testira. Kako sam ja po zastarelom Pravilniku svrstan u nekakvu rizičnu grupu, a od 2014. u porodičnoj sam zajednici (čl. 2. ZŽP), kao i to da sve ove godine gej muškarci, prećutno, daruju krv pa neko njihovu krv i prima, zaista sam ubeđen da će u nekoj budućoj tužbi Sud utvrditi izuzetno, nerazmerno postupanje koje me dovodi u nepovoljni položaj u odnosu na druge građane.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više