>

novosti logo

Piše M.B.

Desničarski portali huškaju na aktivista koji je tražio da se iz škole ukloni raspelo

Nakon što su portali Narod.hr i Kamenjar.com objavili tekstove o inicijativi Ivana Zidarevića, taj aktivist dobio je niz prijetnji koje je potom prijavio policiji

Nakon što je Narod.hr prozvao nastavnika zagrebačke Osnovne škole Matija Gubec Marka Šolića jer je napisao kritički status na Facebooku o školskom posjetu Vukovaru, taj portal udruge U ime obitelji Željke Markić nastavlja se obračunavati s onima koji ne dijele njihova konzervativno-nacionalistička uvjerenja. Tako je u četvrtak na njemu objavljen tekst o aktivistu Ivanu Zidareviću, koji je uputio pismo ravnatelju Osnovne škole Dugave te potom Pravobraniteljici za djecu i inspekciji Ministarstva znanosti i obrazovanja zbog raspela koje se nalazi u prostorijama te obrazovne ustanove.

Narod.hr objavio je Zidarevićev dopis uz naglasak da je pisan na srpskom jeziku te je potom iznio nekoliko biografskih podataka o ovom voditelju Europske civilne inicijative Zagreb. Na radost njihovih čitatelja, koji su potom iznijeli niz uvredljivih, prostačkih te čak i prijetećih komentara, a administratori ih, dakako, nisu izbrisali, u tekstu se navodi kako je Zidarević Srbin i gej koji se bavi zaštitom ljudskih prava u Hrvatskoj.

Portal iz susjedne države Bosne i Hercegovine Kamenjar.com potom je prenio informaciju, a u huškačkom tekstu Zidarevića se naziva ‘šljamom’, ‘protuhom’, ‘bedakom’ koji je dio projekta ‘harange protiv temeljnih vrijednosti’. I u komentarima ispod teksta također se ubrzo skupio niz uvredljivih natpisa o Ivanu Zidareviću, koji je potom, kako je posvjedočio za Novosti, primio niz prijetnji i uvreda.

Što je Zidarević napisao da je tako razjarilo desničarke medije i njihovu publiku? ‘Imajući u vidu članak 41. Ustava Republike Hrvatske – koji govori o sekularnosti RH, kao i to da Dugave nije privatna obrazovno-vaspitna ustanova, držimo da je ovo eklatantni primer kršenja navedenog članka Ustava i da se indirektno vrši diskriminacija pripadnika drugih veroispovesti, ali i onih koji se deklarišu kao ateisti i agnostici. Posle ovog odgovora Dugave obratićemo se Pravobraniteljici za djecu i Prosvjetnoj inspekciji MZO’, napisao je aktivist u ime Europske civilne inicijative Zagreb.

Zidarević nam je kazao kako se školi obratio na molbu jednog roditelja čije dijete pohađa tu ustanovu.

- Oni se nisu osjećali dovoljno slobodno da postave banalno pitanje koje je Inicijativa postavila. Prije obraćanja školi, mi smo s pravnicima koji se bave takvom materijom provjerili da li takvo pitanje ima smisla. Očekivali smo i da ako postoji križ u prostorijama državne škole da možda onda postoje i obilježja drugih religija. Međutim, ne postoje - rekao je Zidarević, kojemu je ravnatelj Dugave poručio da je ‘Hrvatska katolička država koja neizmjerno cijeni kršćanstvo i vjeru u Boga’.

Aktivist za ljudska prava je u razgovoru za Novosti rekao da objavljeni tekstovi sadrže netočne informacije, posebice one koje se tiču financiranja Europske inicijative Zagreb iz državnog proračuna.

- Ne postoji nikakav oblik financiranja Inicijative, tako da se sve radi potpunosti volonterski i to većinom pismenom komunikacijom - rekao je, dodavši kako sad mora prijavljivati govor mržnje i prijetnje koje mu ‘najvjerojatnije upućuju čitatelji spomenutih portala’.

- Pohvalio bih ovim putem rad MUP-a koji izuzetno profesionalno obavlja svoj posao tako da sam dobio informaciju da je policija već počela s aktivnostima po prispjelim prijavama - rekao je Ivan Zidarević.

1/1