Novosti

Društvo

Zahod.hr

Istovremeno dok Željka Markić dijelu medija zamjera protuhrvatsko pisanje, njezin portal Narod.hr objavljuje romantizirane biografije ustaških i nacističkih dužnosnika, podržava afirmaciju ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ te inzistira na tome da je zaštita prava manjina zapravo zloćudni napad na prava većine

Meyj6xa4pz6n7s18aa4rsbrb7ey

Ilustracija: Alem Ćurin

Višemjesečna kampanja usmjerena na ušutkavanje tjednika Novosti i njegovih novinara ne jenjava, ali ne izostaje ni podrška ovom listu. Nizu relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija koje su se usprotivile posljednjem napadu na medijske slobode, što ga je pokrenula udruga U ime obitelji Željke Markić, pridružili su se i Reporteri bez granica svojim nedavnim priopćenjem naslovljenim ‘Hrvatski nacionalisti žele zatvoriti novine srpske nacionalne manjine’. Ta ugledna međunarodna organizacija za zaštitu slobode govora osudila je činjenice da su neke braniteljske udruge podnijele kaznene prijave protiv kolumnista Novosti Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića te da je ‘ultrakonzervativna i nacionalistička udruga’ U ime obitelji zatražila od Vlade prestanak financiranja tjednika Novosti i pokrenula online peticiju kojom se traži ukidanje ovog lista.

Na Narod.hr-u često se pruža prostor za ocrnjivanje antifašizma i radikalni povijesni revizionizam – kaže Dražen Hoffmann, koordinator praćenja medija u GONG-ovom projektu ‘Dosta je mržnje’

Reakciju Željke Markić, nekadašnje novinarke i urednice, koja je još početkom 2015. godine, gostujući u HRT-ovoj emisiji ‘Nedjeljom u dva’, obznanila da je sljedeća tema kojom će se njena udruga pozabaviti ona ‘slobode medija’, nije trebalo dugo čekati. Napala je Reportere bez granica zbog ‘neprofesionalnosti i ispolitiziranosti’ te zatražila ispriku Pauline Adès-Mével, predsjednice njihovog balkanskog deska, zbog toga što je izjavila da ‘kampanja ušutkavanja novinara ugrožava demokraciju u Hrvatskoj’ te ‘nanosi štetu slobodi informiranja i medijskom pluralizmu’. U priopćenju koje je vlastoručno potpisala, Željka Markić predbacuje Reporterima bez granica i to što su u svojoj obrani Novosti suglasni s Hrvatskim novinarskim društvom, koje bi ona također voljela disciplinirati, kao što je nedavno zatražila discipliniranje urednika HINA-e zbog prenošenja teksta novinara njemačkog dnevnika Frankfurter Rundschau Danijela Majića o djelovanju njene udruge u Frankfurtu.

Kako Željka Markić iskazuje silnu potrebu da uređuje medije, zamjerajući im navodno protuhrvatsko pisanje, činilo nam se korisnim pokazati kako bi izgledali hrvatski mediji kada bi bili skrojeni prema zamislima njene udruge U ime obitelji. Budući da je ta udruga, uz koju je vezana istoimena politička stranka, izdavač portala Narod.hr, imamo pred sobom i zoran primjer.

Na tom portalu Željke Markić recimo, u trenutku dok pišemo ovaj tekst, istaknuto mjesto na naslovnici drži tekst ‘Nova jasenovačka paradigma’ autora M. Koića i Nikole Banića, u kojem oni u poznatoj maniri relativizatora ustaških zločina optužuju voditelje i istraživače Javne ustanove Spomen područje Jasenovac za manipuliranje podacima o žrtvama, ‘sve u cilju povećanja broja žrtava’. A takav pristup temi najzloglasnijeg ustaškog logora smrti na portalu Narod.hr nije rijetkost, štoviše, on je dominantan. Primijetio je to i Dražen Hoffmann, koordinator praćenja medija u GONG-ovom projektu ‘Dosta je mržnje’.

- Portal Narod.hr jedan je od onih čija je uređivačka politika usmjerena na promicanje isključivosti, u smislu da je sklon pozicije koje ne pripadaju domeni normaliziranja rigidnog etnonacionalizma i drugih isključivih stavova prokazivati kao neprijateljske i strane, a razne progresivne ideje i emancipatorne inicijative ocrnjivati kao nametanje neprijateljske ideologije. Sadržaj na tom portalu se relativno najčešće bavi inzistiranjem na tome da je afirmacija prava manjina zapravo zloćudni napad na prava većine. No tu su i romantične epizode iz biografija ustaških i nacističkih dužnosnika, tu je i podrška akterima koji u Hrvatskoj afirmiraju ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, objavljuju se laude stranim ksenofobnim političarima, stalno se diskreditiraju rodne teorije kao ‘rodne ideologije’ te se objavljuju povremeni izleti u stvaranje panike oko izvaneuropskih izbjeglica i migranata – kaže za Novosti Dražen Hoffmann.

Projekt praćenja medija koji Hoffmann koordinira obuhvatio je razdoblje od početka listopada 2015. do kraja rujna 2016. godine, a portal Narod.hr bio je među medijima obuhvaćenima istraživanjem.

Na Narodu.hr, između većeg broja tekstova sa zabrinjavajućim sadržajem, tijekom jednogodišnjeg istraživanja tako je objavljen i onaj pod naslovom ‘Antifašizam kao skup poremećenih vrijednosti’, u kojem se tvrdi da je ‘svaka antifašistička vrijednost u dijametralnoj suprotnosti s ustavnim vrijednostima’ te da su ‘antifašisti, osim što su očito teško poremećeni bolesnici koji zazidavanje žena i djece u logore, zatrpavanje ratnih zarobljenika i civila u rovove, rasne zakone, logore, zatvore, strijeljanje homoseksualaca i sve ostalo iz tog njihovog skupa smatraju vrijednostima, očito i dalje uvjereni kako su superiorna bića’. Riječ je o tekstu koji je Narod.hr supotpisao, prenoseći ga s portala Dragovoljac.com.

Dan nakon 10. travnja, obljetnice uspostave fašističke Nezavisne Države Hrvatske, lani je na Narodu.hr objavljen tekst autora Marita Mihovila Letice opremljen naslovom ‘Ustaški pokret je nastao kao reakcija hrvatskoga nacionalnog bića na velikosrpsku hegemoniju i strahovladu’, u kojem se izvještava s tribine ‘Nezavisna Država Hrvatska – otvoreni razgovor’, održane nekoliko dana ranije u organizaciji Zbora udruga Hrvatski ratni veterani. U tekst su uključene izjave govornika na tribini, poput one Ante Belje da ustaški pokret ‘nije imao ni fašistička ni nacistička obilježja, što mu se danas pripisuje, nego je to bio pokret za hrvatsku državnost i samostalnost’ ili one Igora Vukića da ‘u Jasenovac nitko nije bio doveden i ubijen samo zato što je bio pravoslavac i Srbin, morali su postojati neki elementi protudržavne djelatnosti’. Posebno je zapanjujuća teza Ivana Gabelice da je NDH ‘država koja je u naravi bila humana’ i da se NDH ‘ne trebamo stidjeti, nego se njome ponositi’.

Iako smatra da su metode koje Narod.hr koristi nešto uvijenije od onih na drugim desničarskim portalima, Dražen Hoffmann naglašava da je prostor za radikalni povijesni revizionizam, kao što je to moguće uvidjeti na gore navedenom primjeru, često otvoren.

- Govor mržnje, odnosno nedvosmisleno neprihvatljivi oblici govora, na ovom portalu ne pojavljuju se eksplicitno kao na nekim drugima koje prati takva reputacija. Narod.hr operira uvijenije, na njemu se manjinska prava ne relativiziraju uvredljivim konstrukcijama i otvorenom kvalifikacijom, koliko stalnim tvrdnjama o ugrozi većinske nacionalne i vjerske skupine od strane manjinskih skupina, radilo se tu o rodnim ili seksualnim manjinama ili pak o Srbima. No ocrnjivanje antifašizma i prostor za radikalni povijesni revizionizam, što su ujedno i najčešći oblici afirmacije ideja krajnje isključivosti u našem kontekstu, često su prisutni, baš zato što je u proteklom razdoblju takvim interpretacijama u javnom prostoru sustavno davan legitimitet - pojašnjava Hoffmann.

Za kolumnistima revizionistima ne kaskaju ni uglavnom anonimni komentatori pod tekstovima, koji uz brojne zakone krše i pravila komentiranja objavljena na Narod.hr-u

U posljednje vrijeme prema količini objava i potpisivanja zapanjujuće mrzilačkog sadržaja objavljivanog na Narodu.hr ističe se njihov kolumnist Marko Ljubić. Do prošlog tjedna Ljubić je bio član društva Hrvatski novinari i publicisti, poznatijeg po akronimu HNIP, a na poziciju dopredsjednika te parastrukovne organizacije bio je izabran u studenome prošle godine. Odlukom članstva, kako je objavljeno na stranicama HNIP-a, prestao je ‘obnašati tu dužnost’, a bez funkcija u HNIP-u ostali su i Jure Vujić, ali i Marko Jurič, bivši urednik emisije ‘Markov trg’ na Z1 televiziji i aktualni predsjednik ekstremističke organizacije Projekt Velebit, koji je među spomenutom trojicom zasigurno najpoznatiji po iskazivanju proustaških stavova.

Ljubić se u posljednje vrijeme posebno istaknuo tekstovima poput onog pod naslovom ‘Kako današnja vlast misli zadovoljiti Lekovića i gay Jelenu, a da ne ispadne ‘peder’ pred narodom?’ U tom tekstu, baš kao što je to činjeno u brojnim drugim tekstovima objavljenima na Narodu.hr, Ljubić pokušava relativizirati napad suzavcem na LGBT zabavu u zagrebačkom klubu SuperSuper, ali i omalovažiti Jelenu Poštić iz Zagreb Pridea, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića i brojne druge javne osobe. Ništa manje sporan, pa čak u kontekstu kršenja niza zakona, nije ni prošlog mjeseca objavljen tekst istog autora naslovljen ‘Što je to stvarni ekstremizam u današnjoj Hrvatskoj?’ u kojem tvrdi da je ‘današnje ponašanje velike većine Srba uz, i iza Pupovca, besramnije nego sudjelovanje u vojnom pohodu na Hrvatsku, jer za tadašnje sudioništvo moguće je naći više shvatljivih razloga’. Kasnije u istom tekstu pojašnjava da je riječ i o ‘globalnoj sotonističkoj platformi dezorijentiranja suvremenih nacija i naroda’ koja ‘ima jednako opasne i razorne posljedice kao i brutalna srpska agresija, pogotovo što jednako zločestoj i razbojničkoj Srbiji danas, kao i devedesetih, upravo taj globalistički sotonski nasrtaj jako koristi za njene planove’.

- Neki od kolumnista na portalu Narod.hr su autori koji su posuđeni iz drugih medija. U takvom su položaju i Tihomir Dujmović i Tomislav Šola, čije su kolumne sadržajem takve kakve se objavljuju u njihovim matičnim medijima. S druge strane, Marko Ljubić i prije njega Željko Sakić autori su koji su specifični za portal Narod.hr. Ljubić je na Narod.hr prešao s portala Dnevno.hr, gdje je u proteklih godinu i pol bio ispisao nekoliko kolumni koje zazivaju diskriminatorni tretman Srba u Hrvatskoj, koristeći kao opravdanje za to navodni kontinuitet ‘srpske zloće’ i opasnosti za većinski narod. I na portalu Narod.hr je, iako uvijenije, dosad u nekoliko navrata posegnuo za sličnom kvalifikacijom - pojašnjava ulogu kolumnista na portalu Narod.hr Dražen Hoffmann.

Za kolumnistima revizionistima ne kaskaju ni uglavnom anonimni komentatori pod tekstovima, koji uz brojne zakone krše i pravila komentiranja objavljena na samom portalu Narod.hr, iz čega se može zaključiti da su pravila tu samo zato da bi se moglo ustvrditi da postoje i da bi se pokušala umanjiti odgovornost urednika i administratora stranice.

- Komentari čitatelja ispod članaka se moderiraju, ali svejedno sadržajem vidno odražavaju ranije opisane uredničke odabire. No komentari na većini internetskih portala ionako su prečesto napučeni diskriminacijom ili otvorenom mržnjom, pa u tom smislu ovaj portal ne odudara posebno - pojašnjava Novostima Hoffmann.

Iako je poznato da je U ime obitelji 2013. godine, dok još službeno nije bila ni udruga ni politička stranka već inicijativa predvođena Željkom Markić, kazneno prijavila portal CroL zbog ‘širenja govora mržnje u komentarima’ i tražila prestanak financiranja tog portala od strane Ministarstva kulture, unatoč tome što su takvi komentari bili pravovremeno uklonjeni sa stranica, čini se da u slučaju kada se širenje govora mržnje nalazi pod njihovim tekstovima ili Facebook objavama ne pokazuju ni približnu količinu zabrinutosti. Dapače, udruga Željke Markić tekstovima na svojem portalu Narod.hr govor mržnje potiče i širi.

Naime, kako su Novosti nedavno objavile, programer Filip Rodik svojim istraživanjem je ustvrdio da je samo u 2016. godini na Facebook stranici Naroda.hr, povodom čije je privremene zabrane zbog kršenja pravila Facebook zajednice Željka Markić gostovala i na HRT-u, objavljeno 600 komentara koji sadržavaju ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Tako dakle izgleda portal Narod.hr koji izdaje Željka Markić i tako bi izgledali hrvatski mediji kada bi bili skrojeni po njenoj mjeri.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više