Novosti

Društvo

Za bolje i jednakije društvo

Bitno da ne gubimo optimizam i uverenost u ostvarivanje naših ciljeva te veru da ćemo sutra biti bolje i jednakije društvo nego što smo to danas, zaključuje Ivan Zidarević, aktivista za ljudska prava iz udruge Europska civilna inicijativa Zagreb

Large logo

Europska civilna inicijativa Zagreb, nakon tri godine rada postala je zvanično udruga. Kako doznajemo od aktiviste za ljudska prava Ivana Zidarevića, "nakon tri godine rada kao inicijativa u svakom pogledu smo stasali te je došlo vreme da se i formalnije uključimo u nevladinu, čini se zagušenu, scenu te da se na vidljiviji način bavimo ljudskim pravima za sve i svakoga, jednako. Sve ove godine delovanje je bilo isključivo volonterski, što je imalo svojih vrlina ali i mana. Sada postajemo ozbiljniji i sigurni smo da ćemo rad podići na viši nivo kako bismo brže i kvalitetnije ostvarivali zadane ciljeve".

Europska civilna inicijativa Zagreb završava rad u Stručnoj radnoj skupini za izradu nacionalnog plana razvoja javne uprave (2021. - 2027.), te u radnoj skupini za izradu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

- Ako krećete iz pozicije da sukob interesa nije kazneno delo onda vam je i lakše da se usmerite šta je bitno za novi Zakon i primenu istog. U Radnoj grupi se dosta osluškivalo koje su potrebe Povjerenstva, koje je imalo svoje zahteve, te se postigao kompromis po mnogi pitanjima. Novi Zakon odnosi se i na lokalnu samoupravu, predsednike i članove uprava kao i deklarisanje potencijalnog sukoba interesa te zabranom odlučivanja i radom nakon isteka mandata. Meni je bilo bitno da se u radnim grupama, s punim poštovanjem, prihvatao srpski jezik u svim svojim oblicima, tokom strastvenih rasprava – rekao je Zidarević. Dodao je da je Europska civilna inicijativa Zagreb uz rad u stručnim skupinama paralelno pomagala osobama oko statusnog pitanja i dobijanja hrvatskog državljanstva na osnovu porijekla, te da su posredovali i kod upućivanja veće donacije jednoj od udruga na Baniji.

- Buduće aktivnosti usmeravamo na ostvarivanje i realizaciju projekata i pomaganje i podršku svima koji nam se obrate, kako smo činili i do sada. Zahvaljujem svima koji su nam pomagali da se sve ove godine bavimo ljudskim pravima. Često, to je značilo dosta izazova jer se činilo da su protivnici jednakosti na svakom koraku i da su izražajno snažniji od nas. No, uz podršku institucija, kao što su ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i ured pučke pravobraniteljice, kao i ured potpredsednika Vlade zaduženog za društvene delatnosti i ljudska prava, ne gubimo optimizam i uverenost u ostvarivanje naših ciljeva te veru da ćemo sutra biti bolje i jednakije društvo nego što smo to danas – zaključuje Ivan Zidarević.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više