Novosti

Kratko & jasno

Ivan Zidarević: Stigmatizacija je opasna

Želimo da se na vreme spreči širenje stigme i da odgovor hrvatskih zdravstvenih vlasti bude pravovremen, da osobe pod rizikom ne moraju da se kriju od doktora i da imaju poverenje u zdravstveni sistem, kaže aktivist Europske civilne inicijative iz Zagreba

Large li%c4%8dna arhiva

Privatna arhiva

Zašto se Europska civilna inicijativa iz Zagreba obratila pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić?

Kolega Kristijan Grđan i ja uputili smo dopis pravobraniteljici zbog stigmatizacije muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, što dolazi od predstavnika vodećih institucija za suzbijanje zaraznih bolesti u Hrvatskoj i jako podseća na onu koja se pre 40 godina javljala u vezi pojave HIV/AIDS-a. U prilog našim zahtevima idu stajališta Svetske zdravstvene organizacije i UNAIDS-a da zaraza majmunskim boginjama može da se dogodi svakome i da je stigma opasna za pravovremeni javno-zdravstveni odgovor. Osim toga, radi se o zaraznoj bolesti koja može da se prenese bliskim pa i seksualnim kontaktom. Plasiranje poruke da je to bolest samo populacije muškaraca koji imaju seksualne odnose sa muškarcima mogla bi da heteroseksualnim osobama stvori lažno uverenje da ta bolest njima ne može da se dogodi. Našim dopisom, dok u Hrvatskoj još nema slučajeva te zarazne bolesti, želeli smo da obezbedimo da se na vreme spreči širenje stigme i da odgovor hrvatskih zdravstvenih vlasti bude pravovremen, da osobe pod rizikom ne moraju da se kriju od doktora i da imaju poverenje u zdravstveni sistem.

Što od pravobraniteljice tražite?

Zatražili smo da pravobraniteljica, u skladu sa svojim ovlašćenjima, izda preporuku Ministarstvu zdravstva kako bi zdravstvene ustanove poslale naputak da u komunikaciji njihovih medicinskih stručnjaka, prema javnosti, ne koriste stigmatizujući jezik i da slede uputstva Svetske zdravstvene organizacije. Takođe smo pozvali da se i medijima izda upozorenje o neprihvatljivosti stigme u javnom prostoru te preporuku da se ne koristi takav jezik koji bi išao protiv bilo koje društvene grupe. Po dobijenom odgovoru pravobraniteljica je naš predlog podržala te je pozvala da Ministarstvo zdravstva razvije strategiju komunikacije o rizicima i saradnje sa OCD koje se bave zaštitom i promovisanjem prava seksualnih i rodnih manjina.

Kako komentirate presudu Visokog upravnog suda RH kojom je postignuto da istospolni parovi u Hrvatskoj ne smiju biti diskriminirani temeljem seksualne orijentacije?

U pitanju je vrlo važna presuda, bitna za vladavinu prava, kolektivnu percepciju o sudstvu, ali i za osećaj ravnopravnosti jedne grupe ljudi u društvu. U svom obrazloženju Sud je citirao presude ESLJP-a iz Strasbourga i potvrdio je pravo na zaštitu porodičnog života istopolnih parova te je istakao da seksualna orijentacija ne može da bude temelj za bilo kakvu diskriminaciju. Ovo je ključno zbog potvrđivanja epiteta "porodične zajednice", ali i toga što se ravnopravnost ogleda u percepciji tela državne i javne vlasti koja onda imaju obavezu da rade na edukaciji i senzibilizaciji svojih građana. Isto tako, kako ne postoji nekakvo pravo na usvajanje, preostaje ulaganje resursa za izmenom Obiteljskog zakona ili nekakvim vanrednim pravnim lekom koji bi ponovo išao ka obraćanju sudovima, što ne isključuje i ESLJP. No, treba ohrabriti da ima svetla na kraju tunela i sve će doći na svoje!

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više