Novosti

Politika

Izdajnik, zločinac - heroj

Veterani su pokušali prekinuti skup o Vladimiru Trifunoviću, pokojnom generalu JNA koji je 1991. predao kasarnu u Varaždinu. Situacija se malo smirila tek nakon što su varaždinski veterani upitani zašto su onomad pustili Trifunovića ako ga smatraju ratnim zločincem

Em09etk3oagg2x9ee03sg07s8hn

Vladimir Trifunović (foto Vice)

U utorak je, u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Centar za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda (CZKd), u Varaždinu održana tribina pod nazivom ‘Slučaj generala JNA Vladimira Trifunovića’. Skup je u medijskoj dvorani palače Herzer održan povodom smrti bivšeg generala JNA i komandanta garnizona u Varaždinu, koji se predao 1991. godine i koji je zbog toga u Srbiji osuđen kao izdajnik. U Hrvatskoj je pak osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti, ali kao ratni zločinac, jer je u sukobima oko opkoljene kasarne u Varaždinu i napadima JNA avijacije poginulo nekoliko građana. Prije nekoliko godina je presuda protiv Trifunovića, kojeg mnogi smatraju herojem, ali neki i izdajnikom, poništena u Srbiji. Do obnove postupka je došlo i u Hrvatskoj, ali je varaždinski Županijski sud 2010. odbio žalbu.

Na tribini su govorili Vesna Teršelič, voditeljica Documente, Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH, Borka Pavićavić, voditeljica CZKd-a, Zoran Živković, bivši predsjednik vlade RS, Đorđe Dozet, sudac koji je oslobodio Trifunovića, i Rade Radovanović, novinar ‘Danasa’. Policija je kontrolirala svaki korak gostiju iz Srbije i brinula se za njihovu sigurnost. Tolika briga iznenadila je organizatore, ali se kasnije pokazalo da je policija bila u pravu. Naime, od početka tribine, na koju je došlo stotinjak građana, bilo je jasno da je velika grupa ratnih veterana izrazito nezadovoljna podsjećanjem na generala Trifunovića. Posebno im je smetalo prisustvo Teršelič i Pusića, čija su izlaganja stalno prekidali dobacivanjem i vrijeđanjem. Vikali su im da su plaćenici i izdajnici, a polako su se iz zadnjih redova približavali prema govornicima, stalno ih prekidajući.

Situaciju je donekle smirio Živković, koji ih je upitao zašto su pustili generala Trifunovića, kada su ga, kako su rekli, smatrali ratnim zločincem. Nije bilo pametnog odgovora, ali se situacija malo smirila, čemu je vjerojatno doprinijelo prisustvo policije. Na tribini se nije pojavio ranije najavljeni Radimir Čačić, koji je početkom devedesetih bio član Križnog štaba u Varaždinu, ali je zato u publici bio jedan od prvih branitelja toga grada, Mirko Ramušćak, koji je Trifunovića nazvao ratnim zločincem. Kako je tvrdio, general JNA se povukao jer navodno nije imao izbora. Činjenica da je Trifunović imao na raspolaganju više od 200 tenkova za proboj, Ramušćaka nije impresionirala.

General Trifunović je 1991. bio u potpunom okruženju hrvatskih snaga. Njegovo komandno mjesto bilo je u centru grada, gdje su životi 200-tinjak vojnika na odsluženju vojnog roka bili u opasnosti. Pukovnik Popov, koji je bio u drugoj kasarni, gdje su bili smješteni tenkovi, pod sobom je imao i 1200 vojnika pod oružjem. Trifunović mu je zapovjedio predaju, ne želeći žrtvovati mladu vojsku i civile za unaprijed izgubljeni cilj. Bio je svjestan da se njegova država raspala i da zakletva koju je davno dao više ne vrijedi. Mnogima u Hrvatskoj to još uvijek očito nije dovoljno.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više