Novosti

Društvo

Doživio nevinost

U obnovljenom postupku provedenom u njegovoj odsutnosti, potpukovnik bivše JNA Vladimir Davidović nepravomoćno je oslobođen optužbe za ratni zločin protiv civila u Varaždinu

Large intrigator nenad

Županijski sud u Zagrebu (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Potpukovnik bivše JNA Vladimir Davidović nepravomoćno je oslobođen, u obnovljenom postupku provedenom u njegovoj odsutnosti, optužbe za ratni zločin protiv civila u Varaždinu. Optužnica ga je teretila da je grad i okolna naselja dao gađati iz minobacača kalibra 60 mm, dok su svjedoci, ispitani u dokaznom postupku, tvrdili kako su u kasarni imali minobacače kalibra 82 mm.

Documenta, koja sustavno prati suđenja za ratne zločine, navodi da se Davidovića teretilo da je sredinom septembra 1991. izdavao naredbe da se iz varaždinske vojarne "Jalkovečke žrtve" granatiraju civili, poslovni i gospodarski objekti. Presudom Okružnog suda u Varaždinu od 16. marta 1993. godine, Vlado Trifunović, general-major JNA i komandant 32. korpusa, Berislav Popov, pukovnik JNA i komandant motorizirane brigade u sastavu korpusa, i Vladimir Davidović proglašeni su krivima jer su od 15. do 22. rujna 1991. u Varaždinu naređivali nasumična borbena dejstva po civilnim objektima i civilima. Trifunoviću i Popovu izrečene su kazne zatvora u trajanju od po 15 godina, a Davidoviću od deset godina. Godinu dana kasnije Vrhovni sud je odbio žalbe obje strane, pa je presuda potvrđena. Obnovu najnovijeg postupka inicirao je Trifunović, ali je procedura obustavljena jer je 2017. umro. Postupak na Županijskom sudu u Zagrebu protiv Davidovića i Popova počeo je u novembru 2020., ali je mjesec dana kasnije Popov umro, pa je i postupak protiv njega obustavljen.

Osim što su osuđeni u Hrvatskoj, Trifunović i Popov osuđeni su i u Beogradu zbog "podrivanja vojne i obrambene moći, odnosno predaje kasarne s velikim brojem neoštećenih tenkova". Trifunovića je Vojni sud u decembru 1994. osudio na 11 godina zatvora, i to iz trećeg pokušaja jer je prethodno dva puta bio oslobođen. Kazna je kasnije smanjena na sedam godina robije, od kojih je odležao tri. Njegova predaja uz opravdanje da je iz hrvatskog okruženja želio spasiti 220 vojnika i dalje izaziva kontroverze u Srbiji, u kojoj je do smrti bio "pomilovani izdajnik". Uz osudu u Hrvatskoj, za ratne zločine spremala mu se suditi i Slovenija.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više