Novosti

Politika

Izložba Refreshing memory / Kad spomenici ožive II

Drugi dio izložbe ‘Kad spomenici ožive’ bit će otvoren u ponedjeljak, 30. septembra, s početkom u 19 sati, u prostoru SKD-a Prosvjeta, u Preradovićevoj 21 u Zagrebu

Izložba ‘Refreshing memory / Kad spomenici ožive II’ bit će otvorena u ponedjeljak, 30. septembra, s početkom u 19 sati u prostoru SKD-a Prosvjeta, u Preradovićevoj 21 u Zagrebu. Izložba je ostvarena je u sklopu projekta Refreshing memory Vijeća srpske nacionalne manjine u Zagrebu i Srpskog narodnog vijeća, a kustosica i autorica projekta je Davorka Perić.

Na izložbi sudjeluje petnaestak suvremenih umjetnika. Svoje radove nastajale u zadnjih četvrt stoljeće izlažu Dalibor Martinis, Sanja Iveković, Siniša Labrović, Igor Grubić, Darije Petković, Neli Ružić, Gildo Bavčević i Antej Jelenić, a bit će predstavljeni i novi radovi Jane Dabac, Sandra Đukića, Borisa Vidakovića, Paska Burđeleza, Bojana Mrđenovića, Alema Korkuta, Marka Markovića i Darija Petkovića. Osim izložbe i predstavljanja kataloga, performance će izvesti Marko Marković & Hekura pod nazivom ‘The new intelligence source_ sound performance’.

Drugi dio ove izložbe bavi se devastiranim javnim prostorima, obiteljskim kućama, spomenicima, tvornicama i osobama koji su kroz radove umjetnika sustavno promišljani i kroz različite strategije reanimirani. Autori zastupljeni izdvajaju iz kolektivnog zaborava dvadeset i petogodišnje slike ruševina, koje su nadživjele u narative toga vremena upisivanu ‘vječnost’ spomenika. S njima uspostavljaju suodnos, problematiziraju temporalnost spomenika, te ih kroz različite jukstapozicije prezentiraju u prošlom, sadašnjem i potencijalnom budućem kontekstu.

Prostor u kojem se održava izložba, izuzetno je važan dio strategije koju izložba zastupa. Taj je prostor prema rasnom zakonu oduzet vlasnicima u vrijeme NDH, odslužio je zatim i proces nacionalizacije te gašenje tiskare i radnih mjesta početkom devedesetih. Nakon godina propadanja nedavno je vraćen vlasnicima. Održavanjem izložbe baš u njemu, nastavljamo s ukazivanjem na važnost borbe za javni prostor u trenutku kada knjižare, kina, galerije i drugi prostori za kulturu nestaju iz gradova.

Prvi dio izložbe otvoren je u Galeriji Nova, u Teslinoj ulici 7 u Zagrebu, do 16. oktobra, a drugi dio istoimene izložbe, u Preradovićevoj 21, moći će se pogledati sve do 30. oktobra, od utorka do petka, od 12 do 19 sati, a subotom od 11 do 14 sati.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više