Novosti

Kultura

Izložba 'Kad spomenici ožive' idući tjedan u Galeriji Nova i SKD-u Prosvjeta

Izložba o antifašističkim spomenicima, očuvanja njihovog digniteta i i odnos prema memoriji održat će se u Galeriji Nova i novim prostorijama SKD-a Prosvjeta u Preradovićevoj 21 u Zagrebu

U6962sllxkia5rnmepashwst51q

Pozivnica za izložbu

Izložba 'Kad spomenici ožive' u sklopu projekta Refreshing Memory, u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, bit će otvorena 16. septembra u 19 sati u Galeriji Nova u Teslinoj 7, dok su drugi dio izložbe i predstavljanje kataloga najavljeni za 30. septembra u SKD-u Prosvjeta u Preradovićevoj 21 u Zagrebu.

U fokusu izložbe ‘Kad spomenici ožive’ su antifašistički spomenici, umjetničke i znanstvene prakse očuvanja njihovog digniteta, kao i fenomeni vremena vezani uz odnos prema memoriji, temporalnosti političkih opredjeljenja u vrijeme povijesnih amnezija. U radovima se isprepliću različiti pristupi temi spomenika, osobni poetski i meditativni pristup, upisivanje kolektivne memorije u medijski i fizički javni prostor te radikalno kritički pristup. Novonastali radovi problematiziraju aktualnu situaciju u društvu danas, revizionizam i normalizaciju fašizma.

Kustosica izložbe je Davorka Perić, a na izložbi će izlagati eminentni hrvatski suvremeni umjetnici: Miro Vuco, Antej Jelenić, Darije Petković, Boris Vidaković, Bojan Mrđenović, Tomislav Pletenac, Sanja Potkonjak, Mladen Stilinović, Pasko Burđulez, Luiza Margan, Igor Grubić, Sandro Đukić, Nika Radić, Marko Marković, Slaven Tolj, Sanja Iveković, Tanja Dabo, Neli Ružić, Božena Končić Badurina, Zoran Pavelić, Dalibor Martinis, Siniša Labrović, Željko Badurina, Jana Dabac i Alem Korkut.

Izložbu 'Kad spomenici ožive' u Galeriji Nova bit će moguće pogledati od 16. septembra do 16. oktobra, a u SKD Prosvjeti od 30. septembra do 30. oktobra.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više